Руската рубла се срина до шестмесечно дъно и се разменя

...
Руската рубла се срина до шестмесечно дъно и се разменя
Коментари Харесай

Руската рубла се потопи на 6-месечно дъно спрямо долара

Руската рубла се срина до шестмесечно дъно и се разменя на малко над 65.45 за $ в понеделник, наранена от относително ниските цени на петрола и опасенията, че глобите ще свият приходите от експорт на суровината.

В 07:29 GMT рублата бе с 1,3% по-слаба по отношение на $ - най-слабата й стойност от 30 май, съобщи Reuters.

Рублата загуби 0,9% и се търгуваше на 69,70 по отношение на еврото, като по-рано доближи най-ниското си равнище по отношение на европейката валута от 27 май. Тя също по този начин загуби 1% по отношение на юана до 9.37, най-слабото й показване от началото на август.

Руските фондови показатели паднаха.

Деноминираният в долари показател RTS се намали с 1.8% до 1020,1 пункта и се приземи на двумесечно дъно. Базираният в рубли показател MOEX Russian беше с 0.6% по-нисък до 2119.2 пункта.

Относително ниските цени на петрола и рисковете от по-ниски доходи от експорт в светлината на горната граница на цената на съветския нефт от 60 $ за барел, наложена от Г-7, Европейския съюз и Австралия, оказаха напън върху рублата.

Суровият нефт Brent, световен пример за главния експорт на Русия, се увеличи с 0.5% до 79.5 $ за барел, само че този месец се търгува на най-ниското си равнище от цялата година.

Предстоящите данъчни заплащания в края на месеца, когато експортьорите обръщат приходите от задгранична валута в рубли, с цел да платят локални отговорности, би трябвало да предложат известна поддръжка.

„ Нашето виждане за петрола, идните налози и дивиденти ни разрешават да поддържаме прогноза за леко повишаване в близко бъдеще (до 63-64/USD) “, разгласи Дмитрий Полевой от Locko Invest.

Рублата съвсем не реагира в петък, когато Централната банка на Русия резервира главния си лихвен % на 7.5% на последното си съвещание за годината, само че леко промени риториката си, с цел да признае възходящите опасности от инфлацията, заявявайки, че скорошна военна готовност способства за дефицита на работна ръка.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР