Руската рубла поскъпна до най-високите си нива от повече от

...
Руската рубла поскъпна до най-високите си нива от повече от
Коментари Харесай

Reuters: Рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света

Руската рубла нарастна до най-високите си равнища от повече от седем години, като доближи малко над 50 рубли за 1 $, осведоми Ройтерс. 

От началото на годината рублата се трансформира в най-добре представящата се валута в света. Курсът й беше тласнат нагоре от подхванатите от съветските управляващи ограничаващи ограничения, въведени, с цел да се защищити финансовата система на страната от западните наказания, наложени в отговор на войната в Украйна.

Постъпленията от експорт на артикули, внезапният спад на вноса и идните данъчни заплащания в рубли от експортно насочени съветски компании са спомагателни фактори за високата стойност на валутата.

Към 07:24 часа по Гринуич (9:24 часа българско време) рублата се увеличи с повече от 3 на 100 по отношение на $ до 50,01 рубли за $.

Спрямо еврото рублата се повиши с 3 на 100 до 52,89 рубли за евро, което представляваше първо повишаване над равнището от 53 рубли за евро, достигнато последно през април 2015 година

Силната рубла попречва приходите в страната от продажбата на артикули в чужбина против долари и евро. По-рано през месеца вицепремиерът Андрей Белоусов сподели, че за промишлеността ще бъде по-добре, в случай че рублата спадне до 70-80 рубли за $, напомня Ройтерс.

На този декор финансовия министър Антон Силуанов разяснява обстановката, като сподели, че единственият метод да се влияе върху курса на рублата е централната банка или финансовото министерство да възобновят валутните си интервенции.

По думите му задграничната валута е токсична за страната му, само че въпреки всичко Русия би трябвало да усили равнищата си на импорт.

Разглеждаме опцията за закупуване на валута от " другарски " страни, заяви той, като добави, че следва да се вземе дефинитивно решение по какъв начин да се работи.

Руският стопански министър Максим Решетников също разяснява рублата, като предизвести, че в случай че тя остане на високи равнища, каквито са към сегашния миг, в продължение на месеци, локалните компании ще би трябвало да понижат производството си. 

Курсът на рублата е основен за съветската икономическа политика, съобщи още Решетников, съгласно който руснаците в този момент са склонни да икономисват, вместо да харчат пари.

Днес московският борсов показател MOEX (в рубли) се намали с 0,9 на 100 до 2387,4 пункта, до момента в който показателят RTS (на акциите, които се котират в долари) се повиши с 1,5 на 100 до 1488,6 пункта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР