Руската рубла отслабна над символичния праг от 100 за долар,

...
Руската рубла отслабна над символичния праг от 100 за долар,
Коментари Харесай

Рублата отново потъна до 100 за долар

Руската рубла отслабна над символичния предел от 100 за $, след което се възвърне леко и към 9.30 ч. българско време се търгува за 99.5 за един $. Руската валута е притисната от огромните изходящи валутни потоци и свиващия се остатък по настоящата сметка на страната, оповестява Reuters.

Последният спад на рублата до трицифрени стойности бе през август и тогава централната банка на Русия предприе незабавно нарастване на лихвения % с 350 базисни пункта до 12%, а управляващите разискаха наново въвеждане на валутен надзор в опит да я укрепят.

Руската валута обичайно е подлагана на напън при започване на всеки месец, когато губи поддръжката на удобния данъчен интервал в края на всеки месец, когато нормално експортьорите обръщат валутните си доходи, с цел да покрият локалните си отговорности.

Икономическият консултант на президента Владимир Путин укори централната банка, откакто рублата падна до 101.75 за $ през август, като упрекна разхлабената ѝ парична политика и даде знам за възходящи вътрешни различия.

След изключителното покачване през август централната банка още веднъж подвигна лихвите през септември – до 13%. Анкетирани от Reuters анализатори чакат централната банка, на която ѝ се постанова да се бори и с упорития инфлационен напън, да затегне в допълнение паричната политика на идващото си съвещание, планувано за 27 октомври.

Рублата изпитва мощна турбуленция, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, като падна до рекордно ниско равнище от 120 по отношение на $ през март предходната година, преди да се възвърне до над седемгодишен връх няколко месеца по-късно, подкрепена от финансовия надзор и скока на приходите от експорт.

Спадът на износа, обиден от западните наказания и изместването на комерсиалните потоци, комбиниран с възобновяване на вноса през тази година, докара до намаляване на рублата. Излишъкът по настоящата сметка на Русия се сви с 86% на годишна база до 25.6 милиарда $ през януари – август.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР