Руската пшеница след провала на черноморската инициатива поскъпна до 240

...
Руската пшеница след провала на черноморската инициатива поскъпна до 240
Коментари Харесай

Отрязаха всички пътища. Украйна се лиши от последния си източник на доход

Руската пшеница след неуспеха на черноморската самодейност нарастна до 240 $ за звук. Блокирането на украинските пристанища може да предизвика в допълнение повишаване на цените. Но рекордната годишна продукция и запасите разрешават на Москва да усили износа и филантропичната помощ за най-бедните страни. Междувременно Киев търси заобиколни решения. За обстановката на пазара на зърно - в материала.

Търпението се изчерпа

Русия възприема зърнената договорка като филантропична задача и неведнъж я удължава, макар обстоятелството, че Западът не извършва отговорностите си. Зърното, дадено на най-бедните страни, беше изпратено в Европа, до момента в който Африка получи по-малко от три %, означи Владимир Путин.

Световният пазар реагира бурно на ракетните офанзиви по цели в пристанищата на Дунав и в Одеса. Според аналитичния център “Русагротранс ” съветската пшеница е добавила 12,5 $ на звук, американската - 12, френската - 19.Експертите считат, че вътрешният експорт през юли може да счупи върха от четири милиона тона. Тарифите за вътрешно мореплаване обаче също са се нараснали, основно за дълбоководните пристанища.

Индустриалните анализатори считат всичко за прочувствена реакция. „ Морските пътища за Украйна на практика са прекратени, което значи, че превозът ще коства на Киев доста повече, което няма да разреши изкуствено понижаване на цените “, споделя Аркадий Злочевски, президент на Руския зърнен съюз. „ Няма обаче учредения за редовно повишаване на цените ”, добави той. Реколтата е добра и производството надвишава потреблението. Въпреки това прекъсването на дъмпинга в Черноморския басейн ще защищити пазара от спад. „ Зърното ще поевтинее, само че не доста “, прецизира специалистът.

Международният валутен фонд към момента предвижда повишаване на цените с 10-15%.

Според финансовия анализатор Михаил Беляев взривът на пшеницата е единствено началото. Други култури ще се причислят. „ Основата на украинския експорт е царевица, 10-15% от международния пазар. Това е изцяло задоволително, с цел да се увеличи цената най-малко с 10 %. По-вероятно с 20-25 на 100 “, твърди той.

В същото време Злочевски показва, че индустриалните мощности на Съединени американски щати, Аржентина и Бразилия са в пъти по-големи от тези на Украйна и тези играчи елементарно ще заменят падналите 20 милиона тона царевица.

Ефект на талази

Пратеникът на Еритрея в Организация на обединените нации София Тесфамариам сподели, че договорката за зърно не взема решение казуса с глада, а е просто " добър метод да се обвинят руснаците, възползвайки се от африканците ".

От своя страна Владимир Путин увери, че Москва е подготвена да даде гратис зърно на най-бедните страни.

" Разбира се, не приказваме за всички доставки за Африка (а там отиват 20-30 % от износа). Но Русия е в положение да размени цялата филантропична помощ от интернационалните организации ”, споделя Злочевски. Това може да стане по два метода: страната или ще закупи нужното количество зърно от производителите, или ще вземе заем от интервенционния фонд. Има три милиона тона, а предходните дотации не надхвърляха половин милион ”, прецизира специалистът.

На срещата на високо ниво Русия-Африка президентът разгласи, че през идващите три до четири месеца Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея ще получат 25-50 хиляди тона зърно.

" Но компликацията не е единствено в маршрута. Африканската транспортна мрежа е доста слаба, ще са нужни доста входни точки за товари към континента ", прибавя Беляев.

Кой ще помогне ?

Междувременно Украйна търси различни направления. Аграрният бранш там е един от дребното браншове, които не престават да работят и отделят средства в бюджета. „ Това са към 80 милиарда $, а 40-50 дадоха зърно “, изяснява Беляев. Загубата на съвсем последния приход е доста мъчителна както за режима в Киев, по този начин и за неговите западни настойници. Дори богатите европейци не могат да си разрешат да изхранят 30 милиона души.

„ Работим с нашите съдружници в Европейски Съюз, работим с Украйна и други сътрудници в Европа, с цел да забележим дали има способи да доставяме зърно до пазарите по суша “, сподели Джон Кърби, координатор по стратегически връзки в Съвета за национална сигурност на Белия дом. В същото време той призна, че по успеваемост това не може да се съпостави с морския превоз.

Балтите предложиха своите пристанища, само че нямат общи граници с Украйна. " Той ще би трябвало да бъде превозен по автомагистрали или железопътни линии през Полша. Ще се окаже прекомерно скъпо. Освен това пропускателната дарба там е лимитирана. Така че тази концепция надали ще докара до триумф ", счита Беляев.

Не всички в Европа обаче се тормозят от проблемите на Киев. По-специално, Полша, България, Словакия, Унгария и Румъния изискват от Съвета на Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украински храни на тяхна територия до края на годината. Това ще затрудни превоза още повече.

Украинската зърнена асоциация също се пробва да договаря с Молдова за основаването на зелен кулоар до пристанищата на река Дунав през село Паланки. И без това обаче молдовските земеделци претърпяват сложни времена. Местният синдикат заяви, че пристанищата са доста мудни, като камионите чакат на опашка от пет до шест дни и закъсненията би трябвало да бъдат обезщетени с понижения на цените.

Министърът на земеделието даже заприказва за въвеждане на изключително състояние, а управляващите в страната дадоха обещание поддръжка на фермерите. Изглежда, че от ден на ден страни са принудени да вземат решение вътрешни проблеми и не бързат да оказват помощ на Украйна в ущърб на личните си ползи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР