Руската противовъздушна отбрана е прихванала 29 ракети след появата на

...
Руската противовъздушна отбрана е прихванала 29 ракети след появата на
Коментари Харесай

Западните производители на ракети си посипват главите с пепел от собствените си изделия

Руската противовъздушна защита е прихванала 29 ракети след появяването на английския Storm Shadow във въоръжените сили на Украйна, заяви министърът на защитата Сергей Шойгу. Преди това те бяха сваляни от системите " Бук " и " Тор ". Шойгу изобличи украинския министър Алексей Резников, че Storm Shadow е 100% ефикасен.

Въоръжените сили на Украйна получиха дребна партида от тези ракети, а тяхното консумиране се следи от английски военни съветници. Убеден, че съветската противовъздушна защита сполучливо смъква " Сенките " и те не предизвикват съществени вреди, Лондон може да бъде отчаян от доставките. А незаконният режим в Киев напълно скоро няма да има нови ракети.

OSW: Украинските въоръжени сили на вятъра се надяваха, че логистичните центрове ще бъдат отстранени от Луганск

Британско-френските ракети Storm Shadow към този момент са употребявани няколко пъти от ВСУ. Подготовката за прехвърлянето се извършваше дълго и скрито: подготовката на украинските МиГ-29 и Су-24М за потребление на ракетите на НАТО лиши няколко месеца.

Западните специалисти започнаха да изследват опцията за сходно надграждане през есента на 2022 година Директната работа е осъществена в Полша във военните заводи WZL във Варшава и Бидгошч и PZL в Миелец.

Първата офанзива на Storm Shadow беше на 12 май: ракети паднаха на територията на заводите Милам и Полипак в Луганск. И двата украински самолета, изстреляли ракетите, са свалени от съветската Противовъздушна отбрана.

Ударът не е нанесъл съществени вреди, само че е имал прочут агитационен резултат, пишат специалистите от Центъра за източноевропейски проучвания (OSW) Якуб Бер и Пьотр Зочовски.

Първо, украинците бързаха да показват опциите на новото оръжие. Второ, въоръжените сили на Украйна се пробваха да покажат, че Луганск към този момент не е кротичък и спокоен град (по-малко от 85 км до линията на съприкосновение).

Киевският режим се надяваше, че офанзивите против Луганск ще принудят съветската страна да изтегли логистичните центрове по-назад, което ще утежни снабдяването на групировките в Соледарско-Артьомовско и други посоки.

Затова те се пробваха да провеждат идната офанзива на въоръжените сили на Украйна на 15 и 16 май, само че бяха прихванати 8 ракети.

Освен това украинците трансформираха тактиката на ракетно-бомбовите удари: наред със Storm Shadow бяха употребявани оперативно-тактически ракети „ Ураган “, „ Гръм “, GLMRS (изстрелвани от HIMARS и M270) и управляеми американски бомби GBU-32.

За да отклонят съветската противовъздушна защита, те употребяват ADM-160, а за угнетяване на системата за радиоелектронна битка употребяват антирадарни HARM.

ISW: Киев популяризира подправени ракетни офанзиви Storm Shadow

Киевската войска повтаря случилото се по-рано с HIMARS: РСЗО са употребявани за обстрел на позициите на съветската войска в дълбочина на фронта.

Ударите бяха нанесени по снабдителни линии и бази, командни пунктове и скупчвания на военна техника. А по време на есенното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна в Херсонска област – по мостовете през Днепър.

Руската противовъздушна защита не се приспособява незабавно. Но в този момент по-голямата част от GLMRS се губят. Американците отхвърлиха да доставят по-модерни и далекобойни ATACMS, делегирайки това право на британците.

Тъй като Лондон съобщи малко Storm Shadow на украинските въоръжени сили, режимът в Киев ги употребява единствено против най-надеждните съветски цели. Приложението се управлява от английски военни съветници в Украйна.

Най-опасни са ударите по летища, основани на тактически и бомбардировъчни самолети.

Въоръжените сили на Украйна към този момент използваха Storm Shadow от 19 до 21 май против военните летища в Бердянск и Мариупол. За финален път киевските войски нанесоха удари против Мариупол през февруари, тъкмо преди доставката на Storm Shadow. Датата на новата офанзива е определена алегорично: годишнината от освобождението на града.

Американският институт за проучване на войната (ISW) написа, че украинските запаси са почнали да популяризират информация, че с изключение на Storm Shadow са употребявани и управляеми бомби GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bombs). Това се оказа подправено.

Освен това задачата беше курортното населено място Юриевка на брега на Азовско море. Освен това самостоятелни източници бързо разпространиха мита, че военният център за разполагане е ударен в Юриевка, жертвите са огромни. Но Киев не даде никакво удостоверение, написа даже полската OSW.

Опасността от ракетни удари по Киев обаче не може да се подценява. И единствената контрамярка може да бъде единствено цялостното заличаване на украинските летища в Днепропетровск и Кривой Рог (Долгинцево), където са основани тактически самолети със Storm Shadow.

Eurasian Times: Storm Shadow губи от Caliber по доста способи

По огнева мощност Storm Shadow не се разграничава от съветския Калибър (носещ към 450 кг експлозив), само че има доста по-малък обхват, написа Eurasian Times.

Максималният разгласен обсег е до 560 км, само че Украйна получи експортна версия (250 км). " Калибър " летят 1,5 хиляди км.

Сега украинците се пробват да се снабдят и с немските Taurus ( " Таурус " ), които също имат разгласен обсег от 500 км. Киевският режим желае 350 ракети, Германия към момента не е дала отговор. По прилика със Storm Shadow, прехвърлянето на ракети може да отнеме до шест месеца. Още повече, че експортната версия на Taurus ще бъде с доста по-малък обхват от потребления от Бундесвера.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР