Руската православна църква смъмри папа Франциск в сряда, че използва

...
Руската православна църква смъмри папа Франциск в сряда, че използва
Коментари Харесай

Руската църква размаха пръст на Ватикана

Руската православна черква смъмри папа Франциск в сряда, че употребява неверен звук, откакто прикани патриарх Кирил да не се трансформира в " олтарното момче " на Кремъл, като предизвести Ватикана, че сходни забележки ще навредят на разговора сред църквите.

Папа Франциск разяснява пред италианския вестник Corriere Della Sera, че Кирил, който е подкрепил войната в Украйна, „ не може да бъде олтар на [президента Владимир] Путин “.

Руската православна черква съобщи, че е тъпо, че месец и половина откакто Франциск и Кирил, патриархът на Москва и цяла Русия, са говорили непосредствено, папата е възприел подобен звук.

„ Папа Франциск избра погрешен звук, с цел да съобщи наличието на този диалог “, сподели Московската патриаршия, макар че не загатна категорично коментара на „ олтарното момче “.

„ Подобни изказвания надали ще допринесат за установяването на градивен разговор сред Римокатолическата и Руската православна църкви, което е изключително належащо сега “.

75-годишният Кирил, непосредствен съдружник на Путин, вижда войната като опора против Запада, който той счита за крах, изключително поради приемането на хомосексуализма.

Руската православна черква е най-голямата от църквите в източноправославното общение, което се раздели със западното християнство при Великата схизма от 1054 година Днес тя има към 100 милиона почитатели в Русия и повече отвън нея.

Украйна има към 30 милиона православни вярващи, разграничени сред Украинската православна черква на Московската патриаршия и две други православни църкви, едната от които е автокефалната или самоуправляваща се Украинска православна черква.

85-годишният Франциск изиска среща в Москва с Путин по отношение на Украйна, само че Кремъл сподели в сряда, че няма съглашение по този въпрос.

Русия и Западът дефинират спора в Украйна доста друго.

Москва назовава дейностите си " специфична военна интервенция " за разоръжаване на Украйна и отбраната й от фашисти. Киев и неговите западни поддръжници споделят, че изказванието за фашизма е неуместно и споделят, че Русия води непредизвикана война, която заплашва продължаващото битие на Украйна като суверенна, демократична страна.

Московската патриаршия цитира Кирил, който споделя на папа Франциск на 16 март, че западните медии не са съумели да отразят тъкмо обстановката в Украйна - постоянно недоволство на Русия.

Кирил сподели, че спорът в Украйна е почнал през 2014 година, когато митинги смъкнаха проруски президент. Кирил означи, че казаното от него е гонене на рускоговорящи в украинския пристанищен град Одеса. Украйна отхвърля сходно гонене.

Но Кирил също изрази тъга от спора.

" Разбира се, че тази обстановка е обвързвана с огромна болежка за мен. Паството ми е и от двете страни на борбата, те са най-вече православни хора ", цитира го Патриаршията.

„ Как можем да насърчим умиротворяването на тези, които се борят с единствената цел за реализиране на консолидация на мира и справедливостта? “

Путин също по този начин цитира разширението на НАТО до съветските граници като причина за спора в Украйна, макар че съгласно него са дадени уверения, дадени след разпадането на Съветския съюз, че алиансът няма да се разшири – въпрос, който Кирил засегна.

„ Патриарх Кирил също така напомни, че в края на руската епоха Русия е получила увещание, че НАТО няма да се движи нито сантиметър в източна посока “, съобщи Московската патриаршия. — Това заричане обаче беше нарушено.

Съединените щати и НАТО отхвърлят ​​да са били дадени такива уверения, само че споделят, че страните са свободни да аплайват за присъединение към съюз, който съгласно тях е чисто защитителен и не съставлява опасност за Русия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР