Руската полиция обяви за издирване естонския премиер Кая Калас, държавния

...
Руската полиция обяви за издирване естонския премиер Кая Калас, държавния
Коментари Харесай

Руската полиция обяви за издирване естонския премиер и двама балтийски министри

Руската полиция разгласи за търсене естонския министър председател Кая Калас, държавния секретар на Естония Таймар Петеркоп и министъра на културата на Литва Симонас Кайрис, съгласно базата данни на съветското вътрешно министерство, предава " Ройтерс ".

Руската осведомителна организация ТАСС цитира източник, съгласно който те са упрекнати в " разрушение на монументи на руските бойци ".

" Кайрис Симонас. Издирван по член от Наказателния кодекс на Руската федерация ", се споделя в базата данни за търсене на министерството.

От края на февруари до октомври 2022 година в Литва, на фона на съветските дейности в Украйна, бяха съборени доста монументи на руските бойци от Великата отечествена война. В Клайпеда през юли беше демонтиран огромен боен мемориал на мястото на погребението на към 700 бойци от Червената войска, в това число седем Герои на Съветския съюз.

В същото време Кайрис акцентира, че демонтирането на монументи на руските бойци, осъществено от литовските управляващи като част от десъветизацията на публичното пространство, не нарушава Женевските конвенции, свързани с участниците във военните дейности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР