Руската независима телевизия Дождь е останала без лиценз за разпространение

...
Руската независима телевизия Дождь е останала без лиценз за разпространение
Коментари Харесай

ТВ Дождь остана без лиценз в Латвия след странен призив за подкрепа на руската армия

Руската самостоятелна телевизия " Дождь " е останала без лиценз за разпространяване в Латвия, където медията се реалокира след изгонването ѝ от Русия.

Решението беше оповестено от латвийския Национален съвет по електронни медии, а претекстът е " запазване на държавната сигурност и публичния ред в Латвия ".
" Дождь " беше един от дребното опозиционни съветски канали преди войната, като още на 3 март Кремъл блокира разпространяването му поради това, че не отразяваше " спецоперацията " на Путин по разпоредбите на военната цензура.Телевизията е оповестена за " задграничен сътрудник " по съветското законодателство.През лятото на 2022 година медията се трансферира в Латвия, с цел да продължи работата си от територията на Европейски Съюз.
В последните седмици обаче са засечени три гафа в ефирните им стратегии, които са разчетени като директна или непряка поддръжка за съветската военна акция и агитация.
В едно от предаванията водещият назовава съветската войска " нашата войска ", до момента в който на екран се вижда карта на Украйна, в която полуостров Крим е показан като част от Русия.Още преди седмица Латвия постанова 10 000 евро санкция, като предизвестява, че вероятно трето нарушаване ще докара до лишаване на лиценза за лъчение. А проблемите идват единствено няколко дни по-късно.
На 1 декември журналистът Алексей Коростельов е уволнен от ТВ " Дождь ", откакто в ефир приканва феновете да оказват помощ на съветските бойци в Украйна с материални помощи.

Коростельов припомня на хората да пишат на мейла [email protected] или на Telegram-бота на медията, с цел да споделят информация за проблемите със снабдяването на съветската войска.

След това обаче той споделя: " Надяваме се, че сме съумели да помогнем на доста от военнослужещите, да вземем за пример с съоръжение или просто с обикновени улеснения на фронта, тъй като историите, които бяха оповестени и разказвани от роднините им, почтено казано са потресаващи ".
Обяснението на Коростельов е, че е позволил неволна неточност, до момента в който е водил предаването и в никакъв случай не е имал планове да събира помощи за руснаците на фронта, въпреки да признава, че " съжалява изоставените от всички гладни мобилизирани бойци ".Той декларира, че е срещу войната и не живее в Русия от 9 месеца заради несъгласието си с Путин.

" Не желая да стана индивидът, който ще закрие малкия екран. Благодарен съм за всички 8 години, в които работих за нея. И не се съпротивлявам против уволнението, в случай че то ще избави канала и ще разреши на моите сътрудници да работят отсега нататък ", написа той в своя Telegram-канал преди дни.

Това е единственото му изказване по тематиката - той по този начин и не се връща в ефира на медията.

Главният редактор на " Дождь " Тихон Дзядко твърди, че думите на Коростельов от 1 декември не са били ориентирани към поддръжка за съветската войска, а са лапсус, предизвикан от нуждата водещият да " запълва времето " преди идващия сегмент.
Мейл-адресът, който той загатва, е основан през септември с първичната цел в него да се събират свидетелства за нарушаванията по време на мобилизацията, която Путин разгласи в Русия, съгласно Дзядко.Телевизията, споделя той, в никакъв случай не се е занимавала и няма планове да се занимава със събиране на помощи за армията, а желае да осведоми за " незаконния темперамент на тази война ". В същото време той твърди, че не е позволил журналистът да се извини самичък за хипотетичната неточност, тъй като " се намираме в обстановка на война - ужасно сензитивно време ". " По време на война цената на грешката на езика е доста по-висока от нормално. За страдание уволнението е единственият съответен и вероятен вид ", споделя той.Дзядко разказва като " неточност на дизайнера " появяването на картата на съветския Крим в ефира на " Дождь ", а фразата " нашата войска " той дефинира като риторически прийом, с който водещият е желал да подсети на съветските жители, че имат директно отношение към военната експанзия в Украйна.
Въпреки тези пояснения латвийските служби лишиха лиценза на канала.

" Оценявайки съвкупността от нарушаванията, съветът е уверен, че управлението на " Дождь " не схваща и не осъзнава сериозността им, по тази причина не може да работи на територията на Латвия ", споделя шефът на регулатора Ивар Аболинш.

Излъчването на канала в страната би трябвало да спре на 8 декември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР