Руската медна компания (RCC) и китайските фирми са избегнали данъци

...
Руската медна компания (RCC) и китайските фирми са избегнали данъци
Коментари Харесай

Как Русия и Китай търгуват с мед, заобикаляйки данъци и санкции

Руската медна компания (RCC) и китайските компании са избегнали налози и са заобиколили западните наказания, търгувайки с нова медна тел, маскирана като скрап, написа Reuters, позовавайки са на източници, осведомени с въпроса.

Медният артикул валцдрат (заготовка за валцоване на тел) е бил нарязан в отдалечения район Синцзян-Уйгур от медиатор, с цел да се направи мъчно разграничаването му от скрап, което разрешава както на експортьорите, по този начин и на вносителите да печелят от разликите в цените, прилагани за скрап и нов метал, споделят източниците на организацията.

Руското експортно мито върху медни пръти беше 7% през декември, по-ниско от 10% данък върху скрап. Вносът на медни пръти в Китай се полза с 4% налог и няма мито върху вноса на скрап от Русия.
 Златна помощ: Как Русия заобикаля глобите против вноса на долари
Златна помощ: Как Русия заобикаля глобите против вноса на долари

Bloomberg: редица съветски банки обменят злато за долари и евро в ОАЕ и Турция

Продажбите на нов метал, маскиран като скрап, които започнаха през декември, се отразяват в противоречие сред китайските и съветските данни.

Китайските митнически данни демонстрират, че Китай е купил доста повече меден скрап от Русия от декември, до момента в който съветски данни, получени от Ройтерс от снабдител на търговски данни, демонстрират, че количеството скрап, изнесено за най-големия търговски сътрудник на страната, е нищожно.

Федералната митническа работа на Русия краткотрайно не дава данни за външната търговия през април 2022 година малко след нахлуването в Украйна. Оттогава пазарът разчита на данни от търговски снабдители.

На въпрос за търговията с медни пръти на китайски компании, RCC, която е обект на западни наказания, сподели, че доставя артикули единствено на съветски компании, без да разяснява повече, написа Ройтерс.

Китай се трансформира в съществена дестинация за съветските компании, които желаят да изнасят стоките си, откакто Съединените щати постановиха наказания на Русия за нейното навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Маскирането

Раздробяването на новоизработен меден валцдрат е ефикасен метод за прикриване на нов материал, който наподобява доста друго на скрап.

Новите медни дълги и тънки пръти с висока непорочност, употребявани основно за изработката на захранващи кабели, нормално са навити на спирали за по-лесно превозване.

За разлика от това медният скрап е примес от проводници и тръби, които към този момент са били употребявани. Те се нарязват на доста дребни части или се навиват и пресоват за превозване.

Освен финансовия тласък за отбягване на налози, нарязаният метал е по-труден за идентифициране и следене - което го прави по-лесен за продажба на китайски производители.
 Цените на медта доближават нови върхове. Предстои ли недостиг?
Цените на медта доближават нови върхове. Предстои ли недостиг?

Недостигът на медна руда принуждава доста топилни предприятия да спрат работа

Теоретично няма правни спънки, които да попречат на Китай да купува метал от съветски компании под западни наказания, само че производителите въпреки всичко може да са внимателни да не изгубят експортен бизнес в интерес на купувачи, които се пробват да избегнат даването на каквито и да е средства на Русия.

Санкциите също могат да значат компликации при обработката на заплащания и заемането на пари.

Миналия декември, съгласно снабдител на търговски данни, китайските компании са създали общо пет покупки на артикули, етикетирани като " медна пръчка " от завода на RCC в региона на Урал. Покупките, направени от основана в Обединените арабски емирства организация, наречена Modern Commodity Trading DMCC, са генерирали доходи от почти 65 милиона $.

Русия в никакъв случай не е била главен продавач на скрап от мед за Китай.

От декември предходната година обаче вносът на меден скрап в Китай от Русия се е нараснал доста, демонстрират данни на митниците.

Повечето от тях - 97% или 6434 метрични тона, са минали през границата през декември. Руските данни демонстрират противоречие - страната е продала единствено 73 тона меден скрап на Китай през същия месец.

През 2021 и 2022 година надлежно приблизително 95,3 тона и 125 тона съветски меден скрап са били продавани на Китай всеки месец.

Обемите са нарастнали внезапно през последните няколко месеца, като месечният импорт доближи 11 599 тона до февруари 2024 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР