Руската компания „Росатом“ ще изчака Народното събрание да се произнесе

...
Руската компания „Росатом“ ще изчака Народното събрание да се произнесе
Коментари Харесай

Формулировката на парламентарното решение ще е от значение как и дали Росатом ще се включи в проекта за АЕЦ Белене


Руската компания „ Росатом “ ще изчака Народното събрание да се произнесе по плана за АЕЦ „ Белене “ и по-точно „ формулировката “ на решението. Едва тогава ще разиска и надлежно ще реши дали ще се включи в конкуренцията и „ в каква степен и под каква форма “. Това разяснява пред публицисти Вадим Титов, шеф на „ Росатом “ за Централна и Източна Европа по време на интернационалната конференция за нуклеарна енергетика, проведена от Булатом.

Внасянето на плана за АЕЦ „ Белене “ в Народното събрание значи, че държавното управление се ангажира с развиването на нуклеарната енергетика в бъдеще.

За нас това значи, че още една страна се причислява към развиването на нуклеарната енергетика, сподели дипломатично Титов.
Директорът на съветската нуклеарна корпорация означи какъв брой значими са за компанията дебатите в Народното събрание и в частност „ по какъв начин ще бъде дефинирано решението и какви условия ще бъда сложени “. Той обърна внимание на спецификата на самия закостенял бранш нуклеарна енергетика в международен мащаб.

„ В света няма 100 % нуклеарна централа частна благосъстоятелност. В света има разнообразни форми за присъединяване “, сподели той и напомни, че строителството е дълъг и комплициран развой. От друга позиция, по думите му, строителството на подобен план е значимо за икономическото развиване на дадена страна.

Директорът на „ Росатом “ за Централна и Източна Европа още един път акцентира, че съветската компания ще изчака решението на Народното събрание,като акцентира още веднъж на „ формулировката, “ с цел да реши какви дейности би трябвало да предприеме.

В отговор на въпрос дали е имало питане за присъединяване на „ Росатом “ Титов сподели, че никой не се е обръщал с такова искане към компанията, само че напомни, че са в доста положителни връзки с министерство на енергетиката. „ От друга страна е обикновено, защото към момента е в деяние остарялото решение “ сподели той и вметна, че при скорошните визити и срещите на президента Радев и премиера Борисов в Русия е обещано заричане за поддръжка на плана „ тъй като е създаден от нас, оборудването е направено от нас и за нас е разумно да довършим този план “.

„ Зная какво желаете да чуете от мен. Но какъв отговор да ви дам в случай, че не сме разговаряли с българската страна. Такива разисквания ще има, когато се пристъпи към практическа реализация на плана “, сподели той в отговор на въпрос дали вижда компанията „ като строител или вложител “.

„ Росатом “ има опит при вложенията в АЕЦ и за нас това не е нещо невероятно. Всички елементи обаче би трябвало да се разискват поредно, сбит бе представителят на съветската корпорация.

„ Ние абсолютно сме заинтригувани планът да се експлоатира и двата блока да работят и да създават електрическа енергия на територията на България “, добави той.

Колкото до финансовият запас, то той не е проблем за „ Росатом “, а има и опция за реализиране на финансиране по модела на АЕЦ „ Пакш 2 “. Още повече, че това е модел, по който съветската корпорация работи и в Беларус, Бангладеш, Египет.

Титов напомни, че съветската корпорация е вложила и в АЕЦ „ Ханхикиви “, Финландия освен това преференциално при друг модел. Различен е и моделът на финансиране на АЕЦ „ Аккую “. С китайските сътрудници да вземем за пример се работи по четири разновидността изясни той и бе безапелационен, че планът за АЕЦ „ Белене “ е извънредно прелъстителен. Въпреки това представителят на съветската нуклеарна корпорация не се ангажира и с вид за присъединяване в алианс с други компании, като даде да се разбере, че не се тормозят от състезания. Освен това още един път загатна какъв брой продължителни и сложни са детайлите и процедурите, през които би трябвало да се премине.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР