Руската компания Лукойл Нефтохим“ е превела дължимите, според нея, средства

...
Руската компания Лукойл Нефтохим“ е превела дължимите, според нея, средства
Коментари Харесай

„Лукойл“ игнорира държавните сметки и внесе 25 млн. лв. по-малко в бюджета

Руската компания „ Лукойл Нефтохим “ е превела дължимите, съгласно нея, средства за декември по линия на солидарната вноска. Дружеството е превело във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ 45 млн. лева, оповестиха за БНР от там. Става въпрос за разликата от 70% сред средномесечната цена на европейския нефт вид Брент и по-евтиния съветски Уралс.

Припомняме, че съгласно изчисленията на Министерството на стопанската система и промишлеността „ Лукойл “ трябваше да внесе 70 млн. лева От икономическото министерство са коментирали за държавното радио, че следва да се обяснява за какво парите са по-малко от предстоящите. От там показват, че вноските по своята същина са обществени вземания и подлежат на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Подобно осъществяване обаче наложително минава през правосъдно решение.

За невнесените в период вноски Фондът би трябвало да даде информация на Националната организация за приходите до края на настоящия месец за предходния.

„ Лукойл “ внася за първи път, а евентуално и за финален, някакви средства по линия на така наречен солидарна вноска. Между януари и ноември 2023 година съветската компания не внасяше, защото ръководещите бяха оставили „ малка врата “, записвайки в закона, че би трябвало наложително утвърждение от Брюксел, с цел да работи изключителния налог. В следствие се оказа, че няма такова условие, само че никой не пое отговорност за пропуснатите изгоди за държавния бюджет в размер на 660 млн. лева, съгласно Министерството на стопанската система.

На доктрина „ Лукойл “ дължи вноска във Фонда за януари и февруари, които са последните месеци, когато може да внася съветски нефт. Окачва се обаче, че рафинерията още през януари е спряла изцяло, най-малко на документи, да внася съветски нефт, като го е заменила с казахстански, иракски и тунизийски. Ако тази наклонност се резервира и през февруари, тогава няма да дължи солидарна вноска.

Припомняме, че ръководещите разчитат на тези пари, в случай че се наложи да започват стратегия за отплата на потребителите поради високи цени на горивата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР