Руската компания Газпром обяви с официално комюнике, че е започнала

...
Руската компания Газпром обяви с официално комюнике, че е започнала
Коментари Харесай

Замириса на газова криза: Русия къса договорите с Украйна

Руската компания " Газпром " разгласи с публично официално съобщение, че е почнала процедура по анулиране на договорите с " Нафтогаз " Украйна.

" Ще стартираме процедура по разтрогването на контракта за доставка и за пренос на газ през Украйна с украинската държавна компания „ Нафтогаз “, заяви пред публицисти изпълнителният шеф на съветския газов холдинг „ Газпром “ Алексей Милър Алексей Милер, представен от съветските осведомителни организации.

Причината за подхванатите дейности е решението на Арбитражния съд в Стокхолм, според което " Газпром " би трябвало да заплати на " Нафтогаз " 4.6 милиарда $, излиза наяве още от изказването му

" Това значително наруши салдото на ползи сред нас и украинската компания. Ние не одобряваме да финансираме украинската стопанска система. Затова считаме, че продължение на договорите сред нас и украинската страна е нецелесъобразно ", сподели Милер.

От през вчерашния ден " Газпром " спря подаването на природен газ за Украйна. По тази причина в страната са въведени редица ограничавания на потреблението, включително и затваряне на учебни заведения и детски градини. Засега няма проблеми с доставките за Европа, в това число и България.

" Укртрансгаз " обаче предизвести публично Европейския съюз, че са вероятни проблеми с преноса на съветски природен газ през Украйна. За да избегне дефицит на синьо гориво, украинската компания " Нафтегаз " е сключила незабавен контракт за доставка с полската газова компания PGNiG. Доставките от Полша към Украйна ще възлязат на 60 милиарда м3 до края на март, с алтернатива да продължат и по-късно.

Брюксел прикани Москва и Киев незабавно да намерят решение. " Европейската комисия следи с паника обстановката към преноса на природен газ през Украйна за Европейския съюз. ", съобщи пред публицисти в Брюксел представителят на пресслужбата на Европейска комисия Анна Итконен. Според нея, към този момент природен газ постъпва в Европейски Съюз според договореностите, положителни са и запасите в украинските складове.

Ситуацията провокира паника, призна и вицепрезидентът на Европейска комисия Марош Шевчович и прикани Москва и Киев да намерят решение на казуса. " Важно е Русия и Украйна да потвърдят своите позиции на надеждни снабдители и директни страни на природен газ за Европа, по този начин,както беше през последните години ", уточни той еврокомисарят.

Брюксел се надява, че тристранни договаряния са ефикасен инструмент за решение на казуса и изрази подготвеност да взе участие интензивно в тях. Засега няма реакция нито от Москва, нито от Киев по казуса с природния газ.

От страните в Европейски Съюз само България няма опция за доставка на газ от друго място, с изключение на от Русия през Украйна.

Точно преди 9 години, при започване на януари, Русия спря доставките на газ през Украйна за Европа поради неуредени заплащания. Впоследствие тя беше оценена от американски и западноевропейски анализатори като изнудване от съветска страна, с цел да бъде обезпечена поддръжка в Европа за построяването на " Северен поток " и " Южен поток "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР