Руската инвазия в Украйна може и да не е установила

...
Руската инвазия в Украйна може и да не е установила
Коментари Харесай

Стратегии за противодействие на руската електронна война

Р уската инвазия в Украйна може и да не е открила военно предимство, само че е съумяла да овладее електронната война (EW). Сега Русия употребява своето IT преимущество, с цел да обезвреди украинските безпилотни летателни апарати, ръководени с GPS, и западните високотехнологични оръжия. 

Това оповестява журналистът на Voice of America (VOA), Мария Прус в своя репортаж от Вашингтон.         

Видео материалът на Прус демонстрира по какъв начин силите на Украйна унищожават съветските системи за електронна война " Поле-21 ". Системата основава радио разстройства и потиска сигналите от навигационните спътници, в това число GPS. Украинската войска разчита на системата, с цел да насочва бойната си авиация, артилерия и ракети. 

Военният специалист Филип Карбер посети Украйна през ноември и беше на фронтовата линия, предава VOA

" Руснаците са създали и употребяват нова система за електронна война. И най-малко на част от фронта - не е ясно на каква част от територията - тя е с към 40% успеваемост. По създание системата изкривява местоположението. Тези муниции не попадат там, където са ориентирани ", показва Филип Карбер, президент на фондация " Потомак ". 

Джеймс Люис от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания споделя, че Съветският съюз - а по-късно и Русия - в предишното е бил добър в електронната война.  

" Всички неща, които сте чували за Русия, са правилни. Тя е месомелачка. Войските им са зле подготвени, те са зле оборудвани, не са доста положителни в планирането. За тях е преференциално да са в защита, тъй като не им се постанова да мислят толкоз доста. Една област, в която това не е годно, е електронната война. Въз основа на работата си, която датира от предишния век, руснаците са мощни в региона на електронната война ", разяснява Люис. 

“Русия стартира да употребява средствата на електронна война към шест месеца откакто нахлу в Украйна ”, споделя Брайън Кларк от Института Хъдсън. 

" Като заглушават GPS, радиокомуникациите, руснаците затрудняват украинските войски да могат да се координират между тях, тъй като радиостанциите им от време на време не работят. А максимален е резултатът върху GPS, тъй като множеството от украинските оръжия се ръководят с GPS системи ", разяснява Кларк. 

И въпреки всичко, Украйна се учи и по какъв начин да употребява средствата за електронна война. 

" Имам тази дребна джаджа - с помощта на нея към този момент смъкнах няколко безпилотни самолета камикадзе! ", споделя един от украинските бойци пред VOA

" Украйна употребява същите тези техники доста дейно против Русия и построява нови системи, с цел да го прави по-добре. Така че ще видите, уповавам се, че някои от тези ръководени с GPS ракети ще пропуснат задачите си, тъй като са заглушени ", показва Брайън Кларк. 

Експерти настояват, че глобите принуждават Русия да употребява личните си държавни технологии, до момента в който Украйна има достъп до технологиите на частни предприятия и задгранични компании, оповестява VOA

В своето изследване от 2022 година Кралският институт на обединените служби пресмята, че през първите месеци на войната съветските EW са обезвредили към 90% от всички украински безпилотни самолети и са се намесили доста в работата на авиацията. Нахлуването на Русия в Украйна притегли вниманието на света към EW, разяснява журналистът на VOA

" Поне от военна страна има осъзнаване, че това е място, където би трябвало да можем да се бием и да победим нашите съперници, да победим Русия ", посочва  Джеймс Люис. 

В неотдавнашните пакети с помощи, изпратени на Украйна, западните страни са доставили системи за радиоелектронна отбрана. Въпреки това специалистите поучават Украйна и НАТО да влагат повече в създаването на електронен антидот на съветските системи за EW.   

" Това е доста динамична обстановка, в която технологиите се трансформират в действителност бързо. Mисля, че най-хубавото, което Украйна и нейните сътрудници могат да създадат, е да продължат да се приспособяват, да продължат да влагат средства за идентифициране, анализиране и по-късно за противопоставяне на съветското съоръжение ", счита специалистът. 

Люис счита, че развиването на EW се следи от близко освен от НАТО, само че и от Китай, предава Мария Прус. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР