Руската инвазия в Украйна е нанесла щети за около 2,6

...
Руската инвазия в Украйна е нанесла щети за около 2,6
Коментари Харесай

Войната е унищожила културно наследство за 2,6 млрд. долара в Украйна

Руската инвазия в Украйна е нанесла вреди за към 2,6 милиарда $ на културното завещание на страната, оповестява " Франс прес " по данни на ЮНЕСКО.

Посочва се, че културата, туризмът, спортът и развлеченията са изгубили доходи на обща стойност 15,1 милиарда $ след съветското навлизане през февруари предходната година.

Организацията на Организация на обединените нации отбелязва, че близо 250 паметника са развалени или изцяло унищожени, най-вече в източната част на Украйна.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, която посети Украйна, съобщи, че са нужни към 6,9 милиарда $ за възобновяване на вредите и на засегнатите браншове.
 ЮНЕСКО пуска платформа за съветското безчовечие против културата на Украйна
ЮНЕСКО пуска платформа за съветското безчовечие против културата на Украйна

Организация на обединените нации употребява сателитни фотоси

Ще помогнем на украинските управляващи да изготвят народен проект за възобновяване на културния бранш, даде обещание тя.

Седем културни обекта и един естествен обект в Украйна са включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. От тази година в листата е и историческият център на град Одеса в югозападната част на страната, който значително е непокътнат от спора.

16 други обекта са включени в предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание и чакат публична молба от украинското държавно управление за приемане на статут на международно завещание.

Сред тях е и центърът на Чернигов в Северна Украйна, който претърпя съществени вреди по време на съветската блокада през първите месеци на войната.
 Войната унищожи над 150 културни обекта в Украйна
Войната унищожи над 150 културни обекта в Украйна

3/4 от тях са в районите Харков и Донецк, както и край Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР