- Руската инвазия срещу Украйна ще влезе в историята като

...
- Руската инвазия срещу Украйна ще влезе в историята като
Коментари Харесай

Ноам Чомски: Военна ескалация на САЩ срещу Русия ще е смъртна присъда за човечеството

- Руската инвазия против Украйна ще влезе в историята като едно от най-големите непредизвикани военни закононарушения на ХХI век.

- Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди престъпната експанзия на Путин.

- Ако желаеме да отговорим на нещастието по метод, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща злополука, би трябвало да научим в какво сгрешихме и какво би трябвало да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, само че няма да оказват помощ.

Това съобщи Ноам Чомски, ученият, определян като един от най-значимите живи интелектуалци, в извънредно

Въпреки това, пред лицето на тази ужасяваща инвазия, Съединени американски щати би трябвало да изберат спешната дипломация пред военната ескалация с Русия, защото последната съставлява " смъртна присъда за човечеството, без победител ", твърди Чомски.

Руското нахлуване против Украйна е огромно военно закононарушение, което може да се подреди до нашествието на Съединени американски щати против Ирак, или до взаимната война на Хитлер и Сталин против Полша през септември 1939 година, безапелационен е Чомски.

Той обаче напомня, че опасенията на Русия за сигурността ѝ, свързани с възможното уголемение на НАТО на Изток, не са били признати на съществено от Съединени американски щати и Запада. За това са предупреждавали редица експерти по Русия.

Той напомня и острата реакция на Русия след поканата на президента Джордж Буш-младши към Киев да влезе в Алианса.

Тази рецесия зрееше 25 години, до момента в който Съединени американски щати с пренебрежение отхвърляха съветските паники и най-много двете червени линии на Москва - Грузия и най-много Украйна, разяснява Чомски.

Трагедията можеше да бъде избегната до последната минута преди престъпната експанзия на Путин.

Ако желаеме да отговорим на нещастието по метод, който да помогне на жертвите и да предотвратим още по-лоша бъдеща злополука, би трябвало да научим в какво сгрешихме и какво би трябвало да се поправи. Героичните жестове може да са удовлетворяващи, само че няма да оказват помощ.

Разбира се, че Съединени американски щати и техните съдружници са нарушавали интернационалните закони, без да им мигне окото, само че това не оправдава закононарушенията на Путин. Косово, Ирак и Либия не могат да бъдат опрощение.

Опциите, които остават след нашествието, са мрачни.

Най-малко неприятната е да подкрепим дипломатическите благоприятни условия, които към момента съществуват и най-малко до преди няколдо дни бяха постижими - неутралитет на Украйна в жанр Австрия и някаква версия на Минск 2 с някакъв федерализъм.

И безусловно - да оставим някаква пътечка за оттегляне на Путин, другояче следствията ще бъдат доста по-ужасни, в сравнение с можем да си представим.

Междувременно би трябвало да поставим всички старания да помогнем на изгонените от домовете им жертви на агресорите, на хилядите храбри руснаци, които се опълчват на закононарушенията на своята страна с огромен риск за самите себе си.

Ние обаче сме длъжни да намерим метод да помогнем да една доста по-голяма група жертви - целия живот на земата. Тази покруса се случва в миг, в който всички велики сили, всички ние сме изправени пред предизвикването да сложим под надзор бича на опасността от екологична злополука.

В същото време извънредно нужните стъпки са блокирани, даже се дава заден ход, като витално значими запаси се употребяват за заличаване, а светът е на път да разшири потреблението на изкопаеми горива, в това число най-опасното и налично от тях - въглищата, отбелязва Чомски.

Трудно е да се предвижда едно бъдещо съревнование сред Русия (евентуално в съюз с Китай) и Запада, дава отговор на заключителния въпрос Чомски.

Засега, Китай играе невъзмутимо и прокарва програмата си за икономическа интеграция на огромна част от света в границите на своята разширяваща се световна система, като единствено преди няколко седмици инкорпорира Аржентина в своята самодейност " Един пояс, веднъж ", до момента в който неговите съперници се унищожават взаимно.

Както казахме към този момент, опълчването е " смъртна присъда за човечеството ", няма да има спечелили.

Ние сме на повратна точка от човешката история. Това не може да бъде отричано, нито подценявано.

Със съкращения, превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР