Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е

...
Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е
Коментари Харесай

Руските спецслужби осуетиха план на Ислямска държава за атентат в Дагестан

Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) заяви през днешния ден, че е осуетила атентат, плануван от клетка на джихадистката формация " Ислямска страна " в нестабилната съветска република Дагестан в Кавказ, и по случая има четирима арестувани, съобщи Франс прес.

Членовете на групата считали да взривят бомба покрай административна постройка на силите на реда, след което да извършат въоръжено нахлуване против чиновници на вътрешното министерство в дагестанската столица Махачкала, уточни в официално съобщение ФСС.

Службата посочи, че в укритие са били открити огнестрелни и хладни оръжия, огромно количество муниции и взривно устройство, а също че е иззела мобилни телефони, съдържащи " преписка с координатори, намиращи се в чужбина ".

Арестувани са четирима членове на интернационалната терористична формация " Ислямска страна ", добави тя.

Арестите са осъществени след офанзива против силите на реда в прилежащата на Дагестан съветска република Чечения на 17 декември, при която бяха убити двама нападатели.

През октомври в престрелка при антитерористична интервенция в чеченската столица Грозни бяха убити минимум шестима души, в това число двама от силите на реда.

През 90-те години на предишния век и първото десетилетие на новия съветски Кавказ беше разтресен от две кръвопролитни войни сред федералните сили и чеченски сепаратистки бунтовници, които последователно се ислямизираха и разпространиха активността си и в други републики в региона, а през юни 2015 година се заклеха във честност към ИД, напомня Агенция Франс Прес.

Макар въздействието на джихадистката формация да остава лимитирано, управляващите в Чечения, Дагестан, а от време на време и в прилежаща Ингушетия, от време на време стават обект на офанзиви.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР