Руската държавна компания „Роснефт” сключи сделка за извличане петрол от

...
Руската държавна компания „Роснефт” сключи сделка за извличане петрол от
Коментари Харесай

Роснефт сключи сдела за стотици милиони долари с Иракски Кюрдистан

Руската държавна компания „ Роснефт” подписа договорка за добиване нефт от пет залежи в Иракски Кюрдистан.

Споразумението на руснаците с управляващите в Ербил е на стойност 400 млн. $ и идва в миг на голямо напрежение в Ирак поради извършения референдум за самостоятелност в кюрдската област.

Война в Ирак: конфликти сред иракски сили и пешмерга

Ултиматумът изтече, кюрдите подготвени за война

По-рано тази седмица Багдад стартира военна интервенция, като войски на държавното управление влязоха в няколко града в района и овладяха петролните находища към тях. Противници на кюрдската самостоятелност са още Турция и Иран, в които също има обилни малцинства от този етнос.

Официално Москва поддържа „ териториалната целокупност на Ирак”, само че както и други страни се възползва от опциите за търговски връзки и с кюрдските управляващи.

„ Роснефт” се е уговорила с Ербил за започване на пробно произвеждане още следващата година. Ако всичко е наред, петте блока ще бъдат изцяло създадени до 2021г.



На процедура руснаците купуват 80% от добива от блоковете, а дял от всичките 400 млн. $ ще може да бъде заплатен и в недопечен нефт.

Предполага се, че находищата съдържат към 670 млн. барела петрол.

Новата договорка „ ще ни разреши да приказваме за цялостно влизане на компанията в един от най-обещаващите райони на развиващия се интернационален енергиен пазар”, оповестиха от „ Роснефт”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР