Руската Държавна дума одобри на трето и окончателно четене конституционни

...
Руската Държавна дума одобри на трето и окончателно четене конституционни
Коментари Харесай

Руската Дума подкрепи конституционни промени, позволяващи на Путин да се кандидатира отново за президент

Руската Държавна дума утвърди на трето и дефинитивно четене конституционни ремонти, които разрешават на Владимир Путин още веднъж да се кандидатира за президент през 2024 година, когато изтича сегашния му мандат, съобщи Ройтерс

450-местната долна камара на съветския парламент одобри измененията с 383 гласа „ за “, нито един избор „ срещу “ и 43 „ въздържали се “. От залата отсъстваха 24-ма депутати.

Сега законът би трябвало да бъде утвърден и от горната камара - Съвета на федерацията. Ако той бъде подсилен от две трети от локалните парламенти на субектите на Руската федерация, президентът ще го изпрати в Конституционния съд за инспекция на невстъпилите в действие промени.

Според критиците на Путин, в случай че конституционния съд утвърди поправките и по-късно те бъдат признати и на народен референдум, който ще се състои на 22 април, съветският държавен глава може да изкара още два президентски мандата от по 6 години. Това значи, че в случай че здравето му го разрешава, Путин ще има опцията да резервира поста си на държавен глава на Руската федерация до 2036 година, когато ще бъде на 83 година

Опозиционера Алексей Навални съобщи, че Путин желае да бъде президент до живот.

Самият Путин не е приказвал за проектите си след 2024 година, само че нееднократно е казвал, че не поддържа руската процедура на водачи за цялостен живот, които умират на поста.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР