Руската армия започна втория етап от ученията на нестратегическите ядрени

...
Руската армия започна втория етап от ученията на нестратегическите ядрени
Коментари Харесай

Заради Украйна: Путин изпраща ядрено предупреждение на САЩ - от Беларус до Куба

Руската войска стартира втория стадий от ученията на нестратегическите нуклеарни сили. Този път дружно с Беларус. За това по какъв начин протичат маневрите, какви са техните цели и какво е отношението им към дейностите на Запада в Украйна написа РИА Новости в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус ".

Проверка на готовността

" По време на учението ще бъдат отработени въпроси на взаимната подготовка на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация и Република Беларус за бойно потребление на нестратегически нуклеарни оръжия “, обявиха от Министерството на защитата на РФ.

Както отбелязва ведомството, задачата на маневрите е да се поддържа готовността на въоръжените сили на двете страни за обезпечаване на суверенитета и териториалната целокупност на Съюзната страна.

Ведомството разгласява и видео от минута и половина, на което се вижда разполагането на оперативно-тактическите ракетни комплекси " Искандер " и работата на авиацията – изтребители МиГ-31 и ракетоносци Ту-22.

Богати арсенали

Именно тези типове оръжия бяха употребявани на първия стадий от ученията. След това ракетчиците от Южния боен окръг отработиха задания по приемане на специфични муниции, слагането им на носители, както и напредване в региона и подготовка за пускове. Върховен касационен съд от своя страна упражняваха потреблението на авиационно оръжие, в това число хиперзвукови " Кинжали “.

Модели на нуклеарна бойна глава за Искандер бяха демонстрирани още през 2018 година на форума " Армия “. Мощността, съгласно разнообразни оценки, е от пет до 50 килотона. Според груби оценки на Стокхолмския институт за проучване на мира (SIPRI), съветската войска е разполагала с към 70 нуклеарни бойни глави за този комплекс, само че в реалност може да са повече. В открити източници няма информация за " Кинжалите “ със специфични бойни глави.

Факт е, че тактическите нуклеарни оръжия, за разлика от стратегическите, не са били предмет на интернационалните съглашения, в които Русия взе участие, тъй че броят на такива муниции в арсеналите не е прочут сигурно. Въпреки това, както съобщи Владимир Путин на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, тя е в пъти по-голяма от тази на европейските страни и Съединени американски щати.

В същото време " Кинжалите “ към този момент са потвърдили своята неуязвимост към системите за противовъздушна защита - в неядрено съоръжение те са били употребявани повече от един път за удари по украински военни цели в границите на войната и не са съумели да смъкват единична ракета на украинските въоръжени сили.

Освен ракетите, които включват " Калибри “ с морско базиране, съветската войска има разполагаем доста богат боеприпас от нуклеарни артилерийски муниции. Най-малката е 152-мм 3БВ3 с мощ 2,5 килотона. Въведена е в употреба през 1981 година и е предопределена за пукотевица от необятна гама оръдия: Д-20, МЛ-20, самоходни гаубици 2С3 Акация, 2С5 Хиацинт-С, теглени Хиацинт-Б. Освен това има и нуклеарни снаряди за 240 мм минохвъргачка " Тюлпан “.

Пазете барута изсъхнал

Според военния анализатор, основен редактор на списанието " Национална защита " Игор Коротченко, главната цел на сходни мероприятия е да се ревизира съществуването на части, които са изцяло подготвени да употребяват всевъзможни оръжия, в това число тактически нуклеарни оръжия. " С други думи, барутът би трябвало да се съхранява изсъхнал “, означи специалистът в коментар за РИА Новости.

В същото време той изрази и мнение, че би трябвало да се създадат съответните промени във военната теория.

" Необходимо е ясно да се каже, че експанзията на НАТО – даже с потребление извънредно на стандартни оръжия – може да докара до ответен удар, разчитащ на съветския ракетно-ядрен капацитет, защото Алиансът при всички случаи превъзхожда Русия по обща военна мощност. Трябва да имаме опция да парираме опасността от негова страна “, изясни специалистът.

Жив инструмент

Владимир Путин също приказва за вероятни корекции на доктрината в петък по време на речта си на Международния иокомически конгрес в Санкт Петербург.

" Тази теория е жив инструмент и ние деликатно следим какво се случва в света към нас и не изключваме да създадем някои промени “, съобщи съветският водач.

Той акцентира, че Русия не дрънка с нуклеарно оръжие. Напротив, такава изразителност постоянно е идвала от Запада. В същото време президентът добави, че Москва се е отдръпнала от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити и е в положение да ги организира, в случай че е належащо. Сега обаче няма такава потребност.

Геополитически декор

Паралелно с към този момент упоменатите маневри Русия организира учения и в Карибско море – там се трансферират самолети и кораби. По-специално, атомната подводница " Казан " от план 885М " Ясен-М " и фрегатата " Адмирал Горшков ". Руските моряци ще дойдат в Куба през днешния ден, 12 юни.

Кубинското министерство на защитата означи, че ученията са свързани с исторически другарските връзки сред двете страни и дават отговор на всички интернационалните правила. Те също по този начин подчертаха, че съветските кораби ще дойдат без нуклеарни оръжия. В същото време Москва не е уведомила Вашингтон за проектите си.

Въпреки това, самият факт на наличието на съветски носители на противокорабни циркони на 250 километра от крайбрежията на Флорида кара Съединени американски щати да се замислят. Пентагонът към този момент разгласи, че ще следи от близко маневрите и даже изпрати няколко кораба за това.

Фрегатата " Адмирал Горшков " и подводницата " Казан " ще останат в Куба до 17 юни, след което ще отпътуват за Венецуела. Съвпадението на тези маневри с нуклеарните учения е открит сигнал към Запада, че Кремъл има опциите да отговори на опитите на Вашингтон да изостри обстановката в Украйна.

 

Съответните решения са били взети на фона на полемики за опцията за изпращане на европейски инструктори в Украйна. Сега тези полемики заглъхнаха, само че дали Западът е съумял да изтълкува вярно сигнала на Кремъл, ще стане ясно от по-нататъшните стъпки на спонсорите на Киев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР