Руската армия видимо се е активизирала в Донбас. Тя нанася

...
Руската армия видимо се е активизирала в Донбас. Тя нанася
Коментари Харесай

Руската армия настъпва в Донбас. Северодонецк е застрашен от обкръжение -

Руската войска очевидно се е активизирала в Донбас. Тя нанася удари в доста направления, щурмува обитаеми места едно след друго и все по-често съумява да ги превземе, а отчетите от украинския общоприет щаб стават все по-тревожни. В резултат на настъплението на съветските войски украинските елементи край Северодонецк и Лисичанск са застрашени от обграждане, оповестява Би Би Си.

В северната част на Донецка област е почнало нахлуване против град Лиман, като половината от града е окупиран от съветски елементи, сподели довечера ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин. Съобщения за нахлуване към Лиман са получени и предходния ден.

Сутринта стана ясно, че съветски войски и силите на " националната милиция " на ДНР са окупирали град Светлодарск и са издигнали съветското знаме над постройката на локалната администрация. Свитлодарск, с предвоенно население от 11 000 души, се намира в Бахмуцкия регион, на 28 км югоизточно от регионалния център.

Британското разузнаване заяви в утринния си брифинг, че съветските елементи постепенно напредват, като задачата е да обкръжат Северодонецк и Лисичанск. Според него сред северния и южния фронт има единствено към 25 километра.

За опасността за Северодонецк и Лисичанск оповестява и украинският общоприет щаб: по негова информация съперникът се готви да форсира река Северски Донец на изток, като е вкарал ракетна и артилерийска техника.

На юг съветските елементи напредват към Бахмут и към този момент са достигнали пътя, свързващ града със Северодонецк. Той се употребява за доставяне на украинските сили в Северодонецк и Лисичанск.

Какво се случва в Донбас?

Руската войска се пробва да обкръжи украинските бранители. Съдейки по фронтовата линия и известията за боеве, до неотдавна Русия се опитваше да образува самобитен двоен пръстен на обграждане. Фронтовата линия там е извита в дъга, която първо минава от Изюм на изток около Ямбол, по-късно завива на юг покрай Рубижне, заобикаля Северодонецк и Лисичанск, а след това се насочва на югозапад през Попасна и Горловка към Донецк.

Две от тях - покрай Изюм на юг и покрай Хорловка на северозапад - са ориентирани към Краматорск, главен индустриален център на Донбас. Те демонстрират, че съветските командири най-малко са имали проект да се опитат да обкръжат огромна група от украинските сили.

Напоследък обаче известия за сражения идват и от други два дребни аванпоста - в регионите на Ямпол в северната част на полуострова и Попасна в южната. Те са ориентирани към два огромни града, през които минават основни пътища: на север настъплението е към Славянск през Ямбол, а от Попасна - към Бахмут. Тези два града са свързани с автомагистрала M03. По данни на Генералния щаб на Украйна от 23 май съветските войски се пробват да пробият към Бахмут, само че към този момент безрезултатно.

Донбас



Данните са от 24 май. Източник Institute of the Study of War.

От северната страна, където съгласно украинския общоприет щаб Русия е подготвяла нахлуване към Ямпол и Северск и където войските ще би трябвало да пресекат река Северски Донец, по последни данни няма нахлуване на войски. Реката минава сред тези два града. Не могат да се очертаят ясни линии, по които съветските сили да се придвижват по краищата на хребета, заради много бавното движение, изменящите се направления и ниската активност на настъплението.

Друго направление, в което съветските сили се пробват да напреднат, е регионът на Северодонецк и Лисичанск. Тези две селища в действителност са един град. И това е крайната точка в дъгата на Донбас. Руските сили не престават настъплението си там и това изпитание на югозапад би трябвало да изтласка украинските елементи.

Въпреки това настъплението на съветските войски не може да се назова сполучливо и бързо. Трудности има и с пресичането на Северски Донец, където преди този момент съветските войски са изгубили огромен брой хора и техника при опит да преминат.

Какво може да направи украинската войска?

В сегашната обстановка украинските въоръжени сили имат две съществени благоприятни условия. Първата е да се изоставят Северодонецк и Лисичанск и да се отдръпват с ариергардни боеве на югозапад, като укрепят защитата на линията Верхнякаменка-Бахмут.

Това би довело до загубата на последните огромни обитаеми места в Луганска област, само че би запазило мощната група бранители, която в този момент е заета от защитата на Северодонецк и Лисичанск, и би спряло или най-малко забавило напредването на съветските войски, настъпващи от плацдарма в Попасна, разяснява Би Би Си.

Вторият вид е да се опитат да противодействат на настъпващите съветски елементи посредством включването на запаси в борбата. Украйна разполага с тях, само че до момента се е пробва, в случай че е допустимо, да не ги хвърля в багра незабавно, а да прави постепенна планувана ротация с частите на фронтовата линия.

Този вид е рисков, тъй като в случай че съветското нахлуване не бъде спряно, украинската войска може да остане без запаси и да обрече воюващите в Северодонецко-Лисичанската дъга на обграждане. Освен това несъразмерната централизация на войски в актуалната война крие съществени опасности - съветската войска към момента разполага с задоволително огнева мощност.

Третият вид е да продължи да пази Северодонецк и Лисичанка, като ги трансформира в градове-крепости макар настъплението на съветските войски. Но сходен ход има смисъл единствено в случай че украинското командване е решително, че ще успее да деблокира обсадените си елементи в най-близко бъдеще.

Каква е повода за триумфа на съветските сили?

След като претърпя поредност от неуспехи в първата фаза на войната, съветският общоприет щаб изостави " наполеоновите " си проекти за бързо завладяване на огромни градове и обширни територии и се концентрира върху по-прагматични цели. За съществена беше определена окупацията на цялата територия на Луганска и Донецка област.

Вярно е, че това схващане не пристигна незабавно - изначало имаше проект за обграждане на цялата украинска войска в Донбас, по-късно на половината, само че след безплодни опити да се пробие украинската защита задачите се стесниха още повече.

Но точно тази тактика - планувано нахлуване на относително дребен сектор от фронта - дава на съветската войска опция да осъществя преимуществото си в жива мощ и съоръжение. Благодарение на численото си предимство съветските елементи могат да нападат съперника по цялата линия на прикосновение, което затруднява прехвърлянето на сили и техника от един регион в различен и предприемането на контранастъпление.

Настъплението в необятен фронт, а не в бронирани клинове, както беше при започване на войната, разрешава благонадежден надзор над окупираните територии, улеснява логистиката и пази тила. Докато през първия месец на съветската инвазия украинските диверсионни и разследващи групи разбиваха един по един конвоите за доставяне, оставяйки батальонно-тактическите групи, които пробиваха, без гориво и муниции, тази тактичност към този момент не работи.

Бавно и с тежки бойни дейности, вкопавайки се в украинската защита, съветските сили съумяват да основат опасност от дребни " котли " в прилежащите региони, принуждавайки украинската войска да се изтегли от добре укрепените позиции и да заеме нови.

До избран миг това състояние на нещата като цяло устройва украинското командване - настъпващите войски срещат упорита опозиция и понасят тежки загуби, територията, отстъпена на съперника, е незначителна и не трансформира значително обстановката на бойното поле, извоювано е време за превъоръжаване на армията и струпване на запаси.

Но в този момент ситуацията на украинските сили в източната част на страната наподобява мъчно. С напредването на съветската войска северният донецки провлак става уязвим, а там са съсредоточени доста боеспособни елементи на ВСУ, които Украйна не може да рискува. Тревожна обстановка за украинската войска се обрисува и в региона на Лиман, западно от Северодонецк, и на южния фланг край Светлодарск - там също има закани за обграждане.

Ясно е, че в близко бъдеще украинският общоприет щаб ще вземе съществени решения, вследствие на които картата на бойните дейности в Северодонецкото направление ще претърпи обилни промени.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР