Руската армия търпи големи загуби при офанзивата си в Източна

...
Руската армия търпи големи загуби при офанзивата си в Източна
Коментари Харесай

Украйна твърди, че е отблъснала над 50 руски атаки в региона на Донецк 


Руската войска търпи огромни загуби при офанзивата си в Източна Украйна, само че продължава да концентрира офанзивите си в района на Донецк. Това се споделя в последното изказване на Генералния щаб на украинската войска, публикувано във вторник.

Основните старания на съветските военни са свързани с нахлуване в региона на Лиман, Бахмут и Авдиивка. Киев твърди, че в последното денонощие украинските сили са отблъснали общо 52 офанзиви.

Москва от месеци пробва да поеме контрола над Бахмут, където се развихриха едни от най-кървавите сражения от началото на съветската инвазия през февруари предходната година.

По думите на командващия сухопътните сили на Украйна Плександър Сирский обстановката в източния съвсем изцяло опустошен град остава “трудна, само че контролируема ”.

Той упрекна съветската войска, че употребява, която е употребила и против бунтовниците в Сирия - заличаване на здания и позиции посредством интензивни въздушни удари и артилерийски огън.

Сирский твърди, че украинската опозиция е принудила Москва да стартира да изпраща в Бахмут специфични военни елементи, защото наемниците от частната военна компания “Вагнер ”, които преобладаваха интервенцията там, към този момент са изтощени.

Според регионалния шеф на Донецк Павло Кириленко съветските въздушни удари са предизвикали огромни опустошения и в близкия град Авдиивка, оставяйки го “изцяло в руини ”.

“Общо към 1800 души остават в Авдиивка, като всички рискуват живота си всеки ден ”, сподели Кириленко.

Поемането на надзор над Бахмут може да разреши на Русия да нападна непосредствено украинските отбранителни линии в град Часов Яр и да отвори пътя на съветските военни за нахлуване към два по-големи града в региона на Донецк - Краматорск и Славянск.

Донецк е една от четирите провинции в Източна и Южна Украйна, които Москва разгласи за анексирани през септември 2022 година и се стреми да окупира изцяло. Останалите три области са Херсон, Луганск и Запорожие.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
<
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР