Руската армия може да разшири обсега на мишените си и

...
Руската армия може да разшири обсега на мишените си и
Коментари Харесай

Белият дом: Русия възнамерява да атакува кораби, превозващи зърно от Украйна през Черно море, за да обвини Киев

" Руската войска може да разшири обсега на целите си " и да стартира да поразява търговски кораби, съобщи пред Франс прес Адам Ходж, представител на американския Съвет за национална сигурност.

Ходж посочи, че тези догатки са основани на разкрити разследващи данни, с които разполагат Съединени американски щати.

Вашингтон насочва това си предизвестие, откакто Москва съобщи, че прекратява присъединяване си в договорката за експорт на украинско зърно през Черно море и откакто съветските сили нанесоха удари по зърнени хранилища на пристанището на Одеса, отбелязва Франс прес.

По-рано нощес съветското Министерство на защитата заяви, че по отношение на прекратяването на зърнената договорка от среднощ Русия ще счита всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предопределение, заяви съветското министерство на защитата, представено от ТАСС.

" От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 година всички съдове, които плават в акваторията на Черно море до украинските пристанища, ще бъдат обсъждани като евентуални превозвачи на товари с военно предопределение ", оповестиха от военното ведомство.

И прецизираха, че страните, под чиито байрак плават тези съдове, ще се считат за участници във военния спор, заемащи страната на Киев.

" Западът нахално се възползваше от зърнената договорка. Просто напълно изкриви смисъла и същността на тези договорености ", разяснява през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин на заседание с членове на държавното управление.

Той напомни, че договорката изначално е била ориентирана към гарантирането на световната продоволствена сигурност, намаляването на заплахата от апетит и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

" Тъкмо заради това Русия пое избрани задължения и спомага за реализацията ѝ. Обаче въпросната " договорка ", обществено представяна от Запада като демонстрация на неговата " угриженост " и като нещо " положително " за най-бедните страни в света, на процедура беше употребена за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна ", акцентира съветският президент.

" Руският дял на международния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският - на 5%. Тези цифри приказват сами за себе си ", уточни Путин. " Точно Русия има голям принос за световната продоволствена сигурност. Всички изказвания, че единствено украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и неистини ", добави той.

Президентът сподели, че Русия е подготвена да замести украинското зърно на международния пазар както на безплатна, по този начин и на комерсиална основа.

По думите му Москва може да възобнови зърнената договорка, " само че единствено при едно изискване - в случай че всички авансово контрактувани правила за присъединяване на Русия в тази договорка бъдат напълно взети поради и най-важното - бъдат приложени без изключение ".

Путин уточни че най-важно е да се отстранен глобите, които пречат на достъпа на съветско зърно и торове до международните пазари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР