Руската армия е голяма, но украинската е изключително мотивирана -

...
Руската армия е голяма, но украинската е изключително мотивирана -
Коментари Харесай

Военен експерт: Русия се натъкна на сериозен отпор в Украйна


Руската войска е огромна, само че украинската е извънредно стимулирана - украинците ще се борят за всеки квадратен метър, показва пред Дойче веле военният специалист Матю Булег от английския изчерпателен център Chatham House:

Военната обстановка наподобява обезверена за украинската войска. Каква е Вашата оценка?

Ситуацията не е чак толкоз обезверена. Руската войска в действителност е огромна, само че на няколко места въоръжените сили на Украйна забавиха нейното напредване. Руските войски се пробват да унищожат противовъздушната защита на Украйна, а украинските елементи се борят за всеки квадратен метър, пробвайки се да удържат офанзивите в първия стадий. Оттам нататък става дума за намаляване на следствията и за подготовка на допустимо контранастъпление, когато съветските войски стартират широкомащабна намеса.

Могат ли украинските сили да удържат Киев?

Ситуацията в Киев е комплицирана. Руснаците евентуално, след което или ще наложат обсада, или ще влязат в града - според от степента на съпротивата. Въпросът е дали Русия бърза и дали ще реши бързо да влезе в Киев. Боевете могат да бъдат къси, само че могат да бъдат и продължителни и доста кървави.

Имате ли визия за проектите на Русия в Украйна? Каква е крайната цел - цялостна или частична окупация?

Трудно е да се каже. Русия има карта с военната география на Украйна. Но способността на украинските сили да окажат опозиция може да попречи на съветските проекти . Влияние в това отношение би могъл да окаже и отговорът на Запада - в случай че той докара до смяна в съотношението на загубите и изгодите за Кремъл.

Третият сдържащ фактор е бойният дух и желанието да се води война от страна на съветските сили. Засега може да се каже, че Русия има проект най-много - те ще се опитат да навлязат оптимално на украинска територия с ясна тактика за преустановяване на войната. Но това ще зависи от степента на съпротивата.

Т.е. проектът на Русия е напълно да окупира Украйна и да смени държавното управление?

Не съм сигурен, че задачата е цялостна окупация. Нейната цена евентуално ще се окаже прекомерно висока. Но мисля, предвид на съпротивата на украинските елементи, че руснаците по-скоро са си сложили за цел да завладяват Киев, с цел да обезглавят страната. Това може напълно да промени обстановката.

Ако в действителност се стигне до окупация, Русия ще може ли да я удържи или ще стане като в Чечения или в Афганистан?

И военните, и всички жители ще се борят за своята татковина. Те ще се бият и ще умират за страната си. Руските генерали са отчели това и евентуално ще провеждат от ден на ден интервенции за угнетяване на съпротивата в границите на навлизането в страната. Те към този момент се сблъскаха със сериозна опозиция от страна на украинците.

Украйна беше ли подготвена за това нахлуване или подготовката за сходно нещо не е допустима?

Не е допустимо да се подготвиш за такова нещо. Според мен въоръжените сили на Украйна са били готови дотолкоз, доколкото е допустимо. Те са подготвени да се бият до гибел, което не би могло да се каже за съветската войска. Има знаци, че нейният военен дух е невисок, а отсреща си руснаците имат по-слаба, само че извънредно стимулирана войска.

Каква е Вашата прогноза за идващите дни и седмици?

Смятам, че в идващите дни ще се водят според от това по какъв начин ще се придвижват съветските войски. След това ще стартира вторият стадий - широкомащабното нахлуване, това е въпрос на време. В рамките на седмица военната география на Украйна ще бъде друга.
P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР