Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха заедно с Иван

...
Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха заедно с Иван
Коментари Харесай

Иван Томов Можеше Да Бъде Спасен! Лоши Новини За Алпинистката, Която Е Била С Него

Руската алпинистка Настя Рунова, която изкачи върха дружно с Иван Томов, също е в тежко положение. Тя е превозена тази заран с хеликоптер от Лагер 2 и е в болница в непалската столица Катманду.

Чатур Таманг описа, че Иван Томов, който познава от дълго време, е умел катерач. С компанията „ Чатурс Трекс енд Експедишънс “ българският планинар е изкачил и връх Манаслу. „ В началото, когато потеглиха от базовия лагер, Иван се усещаше доста добре. След изкачването на Лхотце, не бях там, не знам за какво е решил да остане в Лагер 4 на толкоз огромна височина, защото там той беше без помощ от шерпа и без О2 ”, описа Чатур Таманг.

Иван Томов се е изкачил до Лагер 4 на 7800 м, а по-късно на 16 май е атакувал четвъртия по височина връх в света, стъпвайки на него към 9,40 ч. сутринта. „ На 17-ти сутринта Настя се свърза с нас и ни сподели, че той се усеща доста зле. Препоръчахме й да му даде О2 и медикаменти като дексаметазон. След няколко часа той се е почувствал още по-зле. Изпратихме на помощ шерпа, само че беше късно. Изпратихме го от Лагер 2, който е на 6400 м и когато той стигна до Лагер 4, Иван беше умрял “, добавя той.

Чатур Таманг сподели още, че са създали опит за избавителна интервенция с хеликоптер и втурване на въжета. „ Хеликоптерната компания сподели, че може да извърши такава интервенция единствено от Лагер 3 на 7300 м, а Лагер 4 е прекомерно високо. Всичко обаче се случи доста бързо. Настя, която беше с Иван, ни сподели, че той към този момент е в безсъзнание. Испанските алпинисти, мисля, че са били трима души, са се пробвали да го издърпат надолу, само че не са съумели, защото той е бил изцяло неконтактен “, споделя Таманг.

По думите на Чатур Таманг, Настя Рунова и другите алпинисти горе в планината са съобщили, че Иван Томов е умрял към 13,30 ч. Един час по-късно са тръгнали към Лагер 2. „ Настя също се усещаше доста зле и изпратихме избавителен екип, с цел да я смъкват в Лагер 2, а тази заран към 9,00 ч. непалско време я транспортирахме с хеликоптер в Катманду и в този момент е в болница. Някои спортисти се изкачват без О2, с цел да изпитат силата и издържливостта си, само че това е доста рисковано, добави Таманг.

Иван Томов е вторият българин, покорил връх Лхотце без О2 след Христо Проданов през 1981 година Това е третият осемхилядник на Томов. През 2014 година стъпи на Броуд Пик дружно с Боян Петров, който остана вечно в Хималаите при изкачването си на връх Шишапангма предишния май. През 2017-а Томов изкачи Манаслу. Зад гърба си има и два седемхилядника - Хан Тенгри и Ленин. През 2015 година оцелява, когато експедицията, с която е на път към връх Нанга Парбат, е нападната от талибани и 10 алпинисти са убити.

Иван Томов споделя, че фантазията му е да изкачи всички 14 осемхилядника без О2. Десет от тях са в Хималаите и четири в Каракорум. Четвъртият по височина в света връх Лхотце е на границата сред Тибет и Непал, наоколо до покрива на света Еверест.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР