Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради

...
Руска студентка е заплашена от до 10 години затвор заради
Коментари Харесай

Руска студентка е заплашена от 10 години затвор заради публикация в Instagram

Руска студентка е застрашена от до 10 години затвор поради своя обява в Instagram по отношение на войната в Украйна, заяви Би Би Си.
Олеся Кривцова е под домакински арест в северния град Архангелск. 20-годишната студентка в локален университет е с електронна гривна на крайници и полицията може да я следи.
Провинението на Олеся е, че споделяла постове срещу войната в Украйна в Instagram- обществена мрежа, която бе оповестена от съветските управляващи за екстремистка след нашествието в прилежащата страна през февруари предходната година. Една от изявленията касаела по-конкретно детонацията на Кримския мост през октомври.
" Споделих в Instagram история за моста, в която се приказва какъв брой са щастливи украинците от случилото се ", описа съветската студентка пред Би Би Си.
Олеся разгласила също пост на собствен другар на войната. И тогава почнала драмата, показва Би Би Си.
" Говорих по телефона с майка ми, когато чух входната врата да се отваря. Влязоха доста служители на реда. Взеха ми телефона и ми подредиха да легна на пода ", спомня си 20-годишната студентка.
На Олеся били повдигнати обвинявания в оправдаване на тероризма и дискредитиране на съветските въоръжени сили. Тя може да бъде наказана на до 10 години затвор.
Съгласно изискванията, при които е пусната под домакински арест, младата жена няма право да приказва по телефона и да влиза в интернет.
Руската студентка има на десния си крайник татуировка, на която президентът Владимир Путин е изобразен като паяк, с оруелски надпис: " Големият брат те следи ".
Олеся обаче не била видяна от " Големия брат ", а полицията, както наподобява, се задействала по сигнал на нейни състуденти, отбелязва Би Би Си.
Приятел посочил на младата жена колективен чат, в който сътрудници от университета подлагали на критика държанието й. " Изобличаването е дълг на патриота ", гласял един от мненията.
Впоследствие хората от чата били упоменати в съда като очевидци на прокуратурата.
Измина една година, откогато Кремъл разпореди така наречен специфична военна интервенция в Украйна, както назовава пълномащабното военно навлизане в прилежащата страна, показва Би Би Си.  Броени седмици след нападението президентът Путин прикани съветската общност да отдели " същинските патриоти от изметта и предателите ". 
Оттогава в цяла Русия има известия за изобличавания в руски жанр на критици на войната. Сред тях са случаи, при които студенти издават свои преподаватели, както и на доноси против сътрудници.
Руските управляващи чакат цялостна, решителна поддръжка за офанзивата в Украйна и общественото критикуване, в това число шерването на непознати постове в обществени мрежи, е рисково.
Патриотичното обръщение е безапелационно. По улиците на Архангелск няма изключително състрадание към руснаци, съдени за антивоенни мнения, отбелязва Би Би Си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР