Руска атака в района украинска атомна електроцентрала предизвика пожар, съобщиха

...
Руска атака в района украинска атомна електроцентрала предизвика пожар, съобщиха
Коментари Харесай

Руска атака предизвика пожар край най-голямата АЕЦ в Европа

Руска офанзива в региона украинска атомна електроцентрала провокира пожар, оповестиха международните медии, като се позоваха на украинските управляващи. В 7 часа българско време Би Би Си съобщи, че пожарът край Запорожката атомна централа е сподавен.

По-рано Дмитро Орлов, кметът на град Енергодар, където се намира централата, заяви, че сраженията в региона са спрели.

Пожарът е бил на територията на подготвително оборудване и не е засегнал самата централа. Украинските управляващи в началото оповестиха, че достъпът им до мястото на пожара е блокиран, само че към 5.20 локално време съумяха да стартират гасене на огъня.

Украинският регулатор е съобщил на Международната организация по атомна сила, че не е регистрирана смяна в равнищата на радиация в региона на централата.

Запорожката атомна централа има шест реактора и е най-голямата в Европа.

Атаката против град Енергодар е почнала през нощта против петък. За нея оповестиха кмета на града Дмитро Орлов, президентът на Украйна Володимир Зеленски и външният министър Дмитро Кулеба.

“Европейци, събудете се, апелирам. Кажете на политиците си, че съветските сили стрелят по атомна централа в Украйна ”, сподели Зеленски във видео, оповестено в Туитър през нощта.

Зеленски е провел диалози с редица международни водачи - президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , министър председателят на Англия Борис Джонсън , министър председателят на Канада Джъстин Трюдо , както и генералният шеф на Международната организация по атомна сила Рафаел Роси .

“Руската войска обстрелва от всички страни Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа ”, написа Кулеба през нощта. “Вече стартира пожар. Ако избухне, ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците би трябвало НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да позволен пожарникари, да открият зона за сигурност. ”
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР