Русия заяви във вторник, че е окупирала големи части от

...
Русия заяви във вторник, че е окупирала големи части от
Коментари Харесай

Сергей Шойгу: Русия контролира 97 процента от Луганска област

Русия съобщи във вторник, че е окупирала огромни елементи от Източна Украйна след продължителни боеве и неотдавнашното разполагане на още войски, предава Associated Press.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу сподели, че силите на Москва управляват 97% от Луганска област.

Русия разгласи, че цялостното завладяване на целия Донбас, който включва областите Донецка и Луганска области и където подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с украинското държавно управление от 2014 година, е нейната съществена цел при нашествието в прилежащата ѝ страна, която стартира на 24 февруари.

Засега остава неразбираемо дали Русия ще се опита да разшири офанзивата си и в други региони на Украйна, в случай че превземе Донбас. Руският външен министър Сергей Лавров предизвести в понеделник, че в случай че Западът даде на Украйна ракети с огромен обхват, способни да доближат съветска територия, Москва ще отговори, като разшири офанзивата си по-дълбоко в Украйна.

Още при започване на войната съветските войски също по този начин поеха контрола над цялата Херсонска област и огромна част от Запорожка област в Южна Украйна. Руските чиновници и назначените от тях локални ръководители обмислят проекти тези райони или да разгласят своята самостоятелност, или да бъдат включени в Русия.

Шойгу твърди, че съветските сили са завладяли жилищните квартали на Северодонецк и се стремят да поемат контрола над индустриална зона в покрайнините му, както и околните обитаеми места.

Северодонецк, административен център на Луганска област,след като нейната столица Луганск беше окупирана от проруски сепаратисти още през 2014 година, и близкият град Лисичанск са единствените два града в Донбас, които устояват против съветската инвазия, която се подкрепя от локалните прокремълски сили.

Шойгу добави, че съветските войски са завладяли Лиман, Святогорск и още 15 града в района.

Руският министър на защитата сподели, че 6489 украински бойци са взети в плен от началото на военните дейности в Украйна, в това число 126 през последните пет дни.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк прикани сънародниците си да не се обезсърчават по отношение на обратите на бойното поле.

" Не позволявайте новината, че сме отстъпили нещо, да ви плаши ", сподели той във видео послание. " Ясно е, че тактическите маневри не престават. Ние отстъпваме нещо, вземаме нещо назад. "

Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай призна, че съветските сили управляват индустриалните околности на Северодонецк.

" Най-тежките улични борби не престават с друга степен на триумф ", сподели Гайдай пред Асошиейтед прес. " Ситуацията непрестанно се трансформира, само че украинците отблъскват офанзивите.

Руските сили също продължиха артилерийския обстрел на Лисичанск. Гайдай сподели, че съветските войски са обстрелвали локален пазар, учебно заведение и постройка на лицей, като са унищожили последната. Трима ранени са изпратени в лечебни заведения в други елементи на Украйна, сподели той.

" В ход е тотално заличаване на града, съветските обстрели се ускориха доста през последните 24 часа. Руснаците употребяват тактичност на изгорената земя ", сподели Гайдай.

Като цяло украинските сили са отбили 10 съветски офанзиви през предходните 24 часа, съгласно Гайдай. Информацията му не може да бъде тествана по самостоятелен метод.

Украйна няма да се помири с патова обстановка на бойното поле с Русия, а има за цел да си върне контрола върху цялата си територия, окупирана от Москва. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски, представен от " Ройтерс ".

Вече загубихме прекалено много хора, с цел да отстъпим просто по този начин своята територия, безапелационен бе той, допълвайки, че патовата обстановка " не е алтернатива " за Киев.

Трябва да реализираме цялостна деокупация на цялата ни територия, настоя президентът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР