Русия засили ядрената си реторика, след като заяви, че е

...
Русия засили ядрената си реторика, след като заяви, че е
Коментари Харесай

Ракетите „Сатана II“ на Русия вече са „поели бойно дежурство“

Русия ускори нуклеарната си изразителност, откакто съобщи, че е пуснала в употреба усъвършенствана междуконтинентална балистична ракета (ICBM), за която Владимир Путин един път сподели, че ще накара враговете на Москва да „ се замислят “.

Ръководителят на съветската галактическа организация „ Роскосмос “ Юрий Борисов съобщи, че ракетите Сармат са „ поели бойно дежурство “, съгласно съветската държавна осведомителна организация ТАСС, представена от Newsweek.

Какво е „ Сармат “?

РС-28 „ Сармат “ е съветска междуконтинентална балистична ракета с течно гориво, създадена от Ракетното конструкторско бюро „ Макеев “.

Той е основан с желанието да размени междуконтиненталните балистични ракети R-36, които имат обсег единствено до 9 940 благи. НАТО наричаше R-36 „ Сатана “, заради което наследникът им постоянно се назовава импровизирано „ Сатана II “.

RS-28 Сармат е дълъг 35 метра, тежи 220 тона и може да носи до 15 леки нуклеарни бойни глави. С обхват от 11 000 благи, оръжието е способно да поразява цели в Съединените щати и Европа.

За съпоставяне, американската ракета LGM-30 Minuteman тежи към 36 тона и може да измине към 8100 благи.

Смята се, че „ Сармат “ има къса начална фаза на изстрелване, което значи, че системите за наблюдаване имат малко време да проследят нейното политане.

Два месеца след началото на пълномащабното навлизане на Путин в Украйна, ракетата беше тестово изстреляна на 20 април 2022 година от Плесецк в Архангелска област. Съобщава се, че е блъснала цели на полуостров Камчатка, на близо 6000 км в Далечния изток на Русия.

„ Сармат “ беше едно от шестте нови съветски стратегически оръжия, които Путин показа в послание към нацията на 1 март 2018 година като част от „ идващото потомство “ нуклеарни ракетни технологии.

След първия си сполучлив тест през април 2022 година, за който Съединени американски щати бяха осведомени авансово, Путин съобщи, че ракетата има „ най-високи тактико-технически характерности и е в положение да преодолее всички модерни средства за противоракетна защита “.

„ Няма аналози в света “ и няма да има „ още дълго време “,

Той сподели, че тя „ няма аналози в света “ и няма да има „ още дълго време “, като добави, че оръжието ще „ накара да се замислят тези, които в разгара на нападателната изразителност се пробват да заплашват страната ни “.

Пропагандистите в съветските държавни телевизионни стратегии също се похвалиха със „ Сармат “ като знак за нуклеарните качества на Русия, които могат да бъдат употребявани против страните, които поддържат Украйна в нейната битка против Русия.

В предаването „ 60 минути “ на канал „ Русия-1 “ ръководителят на националистическата политическа партия „ Родина “ Алексей Журавльов, сподели, че е нужна „ една ракета „ Сармат “ и Британските острови към този момент няма да ги има “.

Междувременно, през март тази година, съдружникът на Путин Владимир Соловьов сподели във вечерната си стратегия, че би желал „ Сармат “ да бъде употребен и че в случай че западните страни са „ нагли…ще го забележим в деяние “.

Въпреки това Павел Подвиг, който управлява изследователския план на съветските нуклеарни сили в Женева, написа в Twitter, че през февруари тази година второто изпитателно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета „ Сармат “ от Русия е било несполучливо заради щета на втория стадий на ракета.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР