Русия започна да продава зърно в чужбина в национална валута

...
Русия започна да продава зърно в чужбина в национална валута
Коментари Харесай

Само "приятелски" държави ще получават зърно, които ще се заплащат в рубли: Русия

Русия стартира да продава зърно в чужбина в национална валута и единствено на " другарски " страни, заяви най-големият оператор за търговия и логистика на селскостопански артикули в страната.

Ръководителят на Обединената зърнена компания Дмитрий Сергеев направи това изказване по време на среща с президента Владимир Путин.

Досега най-големият клиент е бил Египет, а с сътрудници от Турция са подписани няколко контракта на обща стойност 3 милиарда рубли (над 47 млн. долара), добавя той.

" Основното, към което се стремим, е да престанем да използваме посреднически интернационалните търговци и да работим непосредствено с страните вносителки ", акцентира Сергеев.

Русия е най-големият експортьор на пшеница в света и през май президентът Путин съобщи, че тазгодишната годишна продукция може да бъде най-голямата в историята, защото се чака страната да прибере 130 млн. тона зърно, в това число 87 млн. тона пшеница.

Световният пазар на зърно е мощно обиден от спирането на износа от Украйна и други огромни производители на пшеница - Индия и Казахстан. И двете страни са забранили износа на пшеница, с цел да подсигуряват продоволствената сигурност в страната. Тези събития доведоха до внезапно повишение на цените на зърното и до предизвестия за международна продоволствена рецесия.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР