Русия загатна, че иска да отнеме от Украйна най-голямата атомна

...
Русия загатна, че иска да отнеме от Украйна най-голямата атомна
Коментари Харесай

Русия може да продава ток на Украйна от Запорожската АЕЦ

Русия загатна, че желае да отнеме от Украйна най-голямата атомна електроцентрала в Европа, в случай че Киев не заплаща на Москва за електрическа енергия.

Запорожската атомна електроцентрала беше завладяна от съветските войски след началото на нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

" Ако енергийната система на Украйна е подготвена да получава и да заплаща, тогава (централата) ще работи за Украйна. Ако не, тогава ( централата) ще работи за Русия ", съобщи съветският вицепремиер Марат

Хуснулин по време на пътешестване в района, оповестяват съветските осведомителни организации.

Забележките му пристигнаха, откакто съветски публични лица показаха, че Москва има намерение да остане в следените от нея територии в Южна Украйна като Херсонска област и огромни елементи от Запорожие.

" Имаме огромен опит в работата с атомни електроцентрали, имаме компании в Русия, които имат този опит ", сподели Хуснулин.

Той съобщи, че " няма подозрение ", че централата в Запорожие ще продължи да работи.

Ядрената сила е една от най-евтините, което я прави конкурентоспособна. " Въпросите за това къде да се продава електрическа енергия - мисля, че няма да има такива проблеми ", добави Хуснулин.

Украинската нуклеарна организация " Енергоатом " съобщи през днешния ден, че централата продължава да доставя електрическа енергия на Украйна.

През 2021 година централата е осигурявала една пета от годишното произвеждане на електрическа енергия в Украйна и съвсем половината от електрическата енергия, създадена в нуклеарните централи на страната.

В началото на март съветски военни поеха контрола над централата в град Енергодар, обособен от река Днепър от районната столица Запорожие, която към момента е под контрола на Киев.

В първите дни на спора в централата избухнаха конфликти, които породиха опасения за допустима нуклеарна злополука в страната.
Хуснулин загатна още, че Русия ще остане там.

" Смятам, че бъдещето на този район е да работи в границите на приятелското съветско семейство. Ето за какво пристигнах тук, с цел да оказа помощ за интеграцията, доколкото е допустимо ", сподели той.

Миналата седмица съветски публични лица и назначени от Москва органи обявиха, че украинската област Херсон, която обезпечава сухопътна връзка на анексирания Кримски полуостров, евентуално ще стане част от Русия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР