Русия задържа руско-американска журналистка във финансирана от правителството американска медия

...
Русия задържа руско-американска журналистка във финансирана от правителството американска медия
Коментари Харесай

Русия задържа журналист с двойно руско и американско гражданство

Русия задържа руско-американска журналистка във финансирана от държавното управление американска медия за това, че не се е записала като „ задграничен сътрудник “, когато е влезнала в страната по време на фамилен случай.

Изданието Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) съобщи в изказване в четвъртък, че Алсу Курмашева, редактор и двоен жител на Русия и Съединените щати, е изправена пред до пет години затвор.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Московски съд удължи предварителния арест на репортера на WSJ Евън Гершкович Посланикът на Съединени американски щати прави трето посещаване при затворения публицист Евън Гершкович Топ американски вестници приканват за освобождението на Евън Гершкович в Русия завършек на списъка

„ Алсу е доста почитан сътрудник, предана брачна половинка и всеотдайна майка на две деца “, сподели настоящият президент на RFE/RL Джефри Гедмин в двойно изказване с Комитета за отбрана на публицистите (CPJ), група за независимост на печата. < /p>

„ Тя би трябвало да бъде освободена, с цел да може неотложно да се върне при фамилията си. “

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Мат Милър сподели пред кореспонденти, че карцерът „ наподобява е следващ случай на тормоз от съветското държавно управление на американски жители “.

„ Не сме били публично известени от държавното управление на Русия за този арест “, сподели той.

Русия стегна контрола върху медиите след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година, определяйки доста кореспонденти като „ задгранични сътрудници “.

Курмашева, която работи за татарско-башкирската работа на RFE/RL, е вторият американски кореспондент, арестуван от Русия тази година, откакто репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович беше задържан през март по обвинявания в шпионаж.

Групите за независимост на пресата и държавното управление на Съединени американски щати остро подлагаха на критика сходни арестувания като форма на задушаване на противоречие. CPJ назова обвиняванията против Курмашева „ подправени “ в изказването си за RFE/RL.

„ CPJ е надълбоко смутен от задържането на американско-руската журналистка Алсу Курмашева по подправени престъпни обвинявания и приканва съветските управляващи неотложно да я освободят и да отдръпват всички обвинявания против нея “, сподели Гулноза Саид, програмен координатор на CPJ за Европа и Централна Азия.

Татар-информ, държавна новинарска организация в република Татарстан, заяви, че Курмашева е арестувана в център за краткотрайно задържане. Изданието споделя, че съветските управляващи са обвинили Курмашева в събиране на информация за съветските военни, с цел да я съобщи на непознати източници.


Курмашева, която живее в Прага, е пътувала до Русия на 20 май по незабавен фамилен случай, сподели RFE/RL. Тя беше спряна на интернационалното летище в Казан на 2 юни, където чиновници конфискуваха паспорта й и постановиха санкция за това, че не е записала американския й паспорт пред съветските управляващи, сподели изданието.

Редакторката чакаше връщането на паспортите си, когато в сряда бяха оповестени нови обвинявания.

Офисът на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида (OHCHR) насочи апел за нейното „ бързо и абсолютно “ освобождение.

„ Журналистите би трябвало да бъдат оставени да правят жизненоважната си работа без напън, заплашване и репресии “, сподели OHCHR.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР