Русия все още има възможност да спаси договора за премахването

...
Русия все още има възможност да спаси договора за премахването
Коментари Харесай

НАТО: Русия все още има време да се върне към ракетния договор

Русия към момента има опция да избави контракта за премахването на ракетите с дребен и междинен обхват, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заяви през вчерашния ден, че този период изтича на 2 август, когато Съединени американски щати ще изоставен контракта поради разполагането на нови съветски ракети в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министрите на защитата от алианса през днешния ден са разискали ответните ограничения, в случай че Русия резервира държанието си и продължи да създава и разполага ракети в нарушаване на контракта. Столтенберг не бе обстоен при съобщаването на тези ограничения, само че означи областите на разузнаването, военновъздушните сили, противоракетната защита, програмата за учения на пакта.

"Дълбоко съжаляваме, че Русия не съблюдава контракта. За страдание времето изтича. Нямаме желание да разполагаме нови наземни ракети, няма да повтаряме съветските дейности, не желаеме нова конкуренция във въоръжаването ", съобщи Столтенберг.

Той означи, че в случай че се наложи да бъде подхванат отговор, той ще бъде симетричен и защитителен. Генералният секретар дефинира съветските ракети като забележителна опасност за сигурността. По неговите думи, в случай че Москва не се върне към контракта, това ще бъде безконтролно и рисково. В подобен случай Русия би трябвало да поеме цялостна отговорност за прекратяването на контракта, добави той.

Имаме волята да изчакаме, опасенията ни са известни на съветската страна от дълги години, само че срокът е до 2 август, разясни Столтенберг. Той добави, че идната седмица НАТО ще заяви на Русия своите планове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР