Русия включи писателя Борис Акунин, който от 2014 г. живее

...
Русия включи писателя Борис Акунин, който от 2014 г. живее
Коментари Харесай

Русия включи писателя Борис Акунин в списъка си на терористи и екстремисти

Русия включи писателя Борис Акунин, който от 2014 година живее в заточение, в листата си на " терористи и екстремисти ". Авторът, чието същинско име е Григорий Чхартишвили, е прибавен в понеделник в този лист, поддържан от Росфинмониторинг - съветската работа за финансово разузнаване. " Терористите ме оповестиха за терорист ", реагира писателят в профила си във Facebook.

Миналата седмица против него стартира следствие за дискредитиране на армията, заяви в понеделник за организация Интерфакс източник, осведомен със случая, отбелязва Агенция Франс Прес.

Роденият през 1956 година в Грузия, тогава руска република, публицист е прочут в Русия с историческите си престъпни романи, изключително със сага за  приключенията на детектива Ераст Фандорин. Освен това Акунин работи и по " История на съветската страна " - деветтомна компилация, проследяваща развиването на страната до революцията от 1917 година

През 2014 година писателят се разгласи против анексирането на полуострова Крим, след което отпътува в заточение в Лондон, където живее от този момент. На 24 февруари 2022 година той изрази във Facebook страдание за  избухването на " една неуместна война ". " Лудостта победи ", написа тогава Акунин.

Той е съосновател на плана " Истинската Русия ", подсилен от редица живеещи в заточение културни дейци, които се опълчват на съветското нахлуване над Украйна и имат за цел да оказват помощ на украинските бежанци, отбелязва Агенция Франс Прес.

Включването на Акунин в листата стана, откакто едно от водещите съветски издателства - АСТ, разгласи предходната седмица, че стопира отпечатването и продажбата на негови книги, както и на Дмитрий Биков, откакто те подлагаха на критика военните дейности на Русия в Украйна, напомня Асошиейтед прес.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР