Русия включи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска в списъка на издирваните

...
Русия включи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска в списъка на издирваните
Коментари Харесай

Русия издирва беларуската опозиционерка Светлана Тихановска |

Русия включи беларуската опозиционерка Светлана Тихановска в листата на търсените лица, оповестява съветското вътрешно министерство. Мотивът е, че Тихановска има престъпни обвинявания, написа Би Би Си.

Светлана Тихановска се изправи против Александър Лукашенко на президентските избори на 9 август. Лукашенко завоюва с над 80%. Според опозицията обаче резултатите са фалшифицирани. Съмненията за компрометиран избор отприщиха всеобщите митинги в Беларус, които не престават към този момент два месеца.

В момента беларуските опозиционери са в арестите в страната или в чужбина. Тихановска избяга в Литва, откакто получи няколко закани. Тя е оповестена за търсене от Беларус и от Русия. Руското министерство не даде детайлности за обвиняването против нея - повода за включването ѝ във въпросния лист.

Според Ройтерс името ѝ е било добавено в база данни на съветското министерство на вътрешните работи за търсените лица. Не е ясно по кое време се е случило това, само че новината беше публикувана през вчерашния ден от съветски медии.

Руският президент Владимир Путин поддържа Лукашенко и разгласи изборите за законни. Нещо повече - той съобщи, че е допустимо Русия да се намеси, в случай че обстановката в страната ескалира. В началото на септември Москва отпусна заем в размер на 1,5 милиарда $ на Беларус, което е безапелационен знак за поддръжката към Александър Лукашенко, против чийто режим има всеобщи всенародни митинги.

На този декор Тихановска се срещна с немския канцлер Ангела Меркел и други европейски водачи. В началото на месеца ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че Европейски Съюз постанова наказания против 40 лица от Беларус, взели участие във подправянето на изборите, само че Лукашенко не е измежду тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР