Русия възобновява участието си в зърнена сделка, предназначена да осигури

...
Русия възобновява участието си в зърнена сделка, предназначена да осигури
Коментари Харесай

Русия на никого не е обещавала да пази черноморските пристанища на Украйна

Русия възобновява присъединяване си в " зърнена договорка ", предопределена да обезпечи безвреден експорт на зърно от украинските пристанища, оповестиха от Министерството на защитата.

„ След терористичния акт на Украйна на 29 октомври против кораби на Черноморския флот и цивилни кораби, участващи в обезпечаването на сигурността на „ зърнения кулоар “, Руската федерация спря осъществяването на съглашението за експорт на селскостопанска продукция от украинските пристанища („ Черноморска самодейност “) “, се споделя в формалното известие.

„ Тази позиция на Русия беше доведена до вниманието на генералния секретар на Организация на обединените нации А. Гутериш и на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", се прибавя.

„ Благодарение на присъединяване на интернационална организация, както и съдействието на Турция, беше допустимо да се получат нужните писмени гаранции от Украйна за неизползването на филантропичния кулоар и украинските пристанища, избрани в полза на износа на селскостопански артикули, за осъществяване на военни дейности против Руската федерация, изпратени до Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 година

По-специално украинската страна публично увери, че „ Морският филантропичен кулоар ще се употребява единствено в сходство с наредбите на Черноморската самодейност и обвързвания с нея правилник за СКЦ “.

Руската федерация смята, че получените все още гаранции наподобяват задоволителни и възобновява осъществяването на съглашението - Инициативата за безвредно превозване на зърно и храни от пристанищата на Украйна ( " Черноморската самодейност " ), спряна след терористична офанзива в Севастопол.

Защо повярвахме на гаранциите от Украйна или бяха дадени по-надеждни гаранции, за които не знаем?

И за какво беше належащо да излезете от договорката, с цел да се върнете съвсем незабавно?

- " Русия нямаше по какъв начин да не реагира и да не покаже своята угриженост за гарантирането на сигурността, както на самия „ зърнен “ кулоар, по този начин и на сигурността на съветските кораби, без значение дали вземат участие в защитата на този кулоар или извършват други задания в Черно море “, счита военният политолог, доцент от катедрата по политически науки и социология на Руския стопански университет „ Плеханов “ Александър Перенджиев.

СП ”: “Сериозно ли повярвахме на гаранциите ” на Киев, или някой може да даде действителни гаранции?

- Тук въпросът не е директно обвързван с уверенията на киевските водачи. Вярваме, че всичко това се прави на първо място за отчетност пред Организация на обединените нации и Турция.

Нашият отвод да участваме в тази договорка също може да докара до това, че тя ще продължи, само че без присъединяване на Русия. Тоест публична Москва е принудена в този случай да се съгласи, че уверенията на киевските управляващи към този момент са на съвестта на Турция и Организация на обединените нации. И взехме решение да се доверим на формалната Анкара.

" СП ": - Единствената гаранция тук може да бъде присъединяване на нашите в инспекцията на корабите в украинските пристанища. Но действително ли е? Киев в никакъв случай няма да се съгласи на това...

- Да, в действителност, ние не участваме в инспекцията на кораби, разчитайки на надеждността на турската страна по този въпрос. Ако Русия се опита да взе участие в системата за правосъдна инспекция, това ще докара до спорове, инициирани от украинската страна. Това е сложността и непоследователността на присъединяване на страната ни в тази " зърнена " договорка.

" СП ": - Може би изходът би бил да затворят коридора посредством заличаване на пристанищната инфраструктура, само че те не вършат това, а се задоволяват с гаранциите на Украйна. Какво ни стопира? Изглежда, че е време да лишим Украйна въобще от изход на море...

- Може би е време. Но до момента в който имаме " тежест " - това е подписът на Шойгу под осъществяването на тази " зърнена договорка ". Докато не бъде приключена, няма да можем да създадем нищо сходно.

Между другото, ние също нямаме сили да превземем толкоз огромни пристанища. Трябва да удържим отбраната и най-малко да освободим Артьомовск, Славянск и Краматорск, да върнем Красни Лиман. Така че без огромни интервенции.

" СП ": - Има ли доста по-голяма заплаха за репутацията тук? До каква степен това решение ще навреди на имиджа на Русия?

- Нашият имидж е осъществяването на договорните отговорности и спазването на интернационалното право. Може би не постоянно е в наш интерес. И няма потребност да реагираме на празничното въодушевление на ненормалните бандеровци. Не реагирате на държанието на маймуни в клетка, които вършат гримаси и се държат несъответстващо?

Затова се държим цивилизовано. Надяваме се Турция и Организация на обединените нации да създадат същото. От страна на " зоопарка " също има уверения да се държи по сходен метод. Но ние не имаме вяра в „ зоологическата градина “, а в цивилизованите хора, които ни оказват помощ да взаимодействаме с тази враждебна към нас менажерия.

Лично аз бях доста песимистичен към договорката за зърно, даже когато беше подписана на 22 юли “, споделя военнополитическият специалист Владимир Сапунов.

- И даже не поради същността, документът не беше най-лошият за Русия - въпреки всичко страната ни получи опция да ревизира корабите, напускащи украинските пристанища. Веднага обаче се разбра, че сме излъгани.

В последна сметка те ни излъгаха: филантропичният кулоар беше употребен за военни цели, зърно се доставяше не в най-бедните страни от Африка и Азия, а в страните от Европейски Съюз, а нашето зърно и минерални торове бяха блокирани в европейските пристанища.

Сключването на договорката също беше завършено в медиите доста несполучливо - споделиха, че напущаме Змийския остров, с цел да не пречим на износа на зърно от украинските пристанища. Въпреки че, несъмнено, островът беше зарязан по военни аргументи.

Затова излизането от договорката изглеждаше доста разумно. Но породи въпросът - какво да вършим по-нататък. След напускането на Змийския остров, да блокираме украинските пристанища изглеждаше доста мъчно и ударите по цивилни кораби биха изглеждали доста зле от медийна позиция.

Съмнителна изглеждаше и самодейността за " хеликоптерни десанти " на кораби. Може би единствената опция беше унищожаването на инфраструктурата на украинските пристанища, на първо място на Одеса и Южни.

Руското военно-политическо управление избра, съгласно мен, най-лошия сюжет. Първо излязоха от договорката, след това „ стопираха присъединяване “, в този момент се върнаха.

Те искрено изгубиха лицето си и то не за първи път от началото на СВО. Какъв извод би трябвало да се направи тук? Всякакви договаряния с врага по време на този въоръжен спор водят до съществени проблеми: както медийни, по този начин и военни. Дали ще е „ Истанбулският призрачен сън ” на 28 март или тази договорка със зърно.

Ежедневното споменаване на нашите високопоставени политици за готовността им за договаряния с Украйна наподобява неуместно, непрофесионално, а от време на време и просто като бойкот. Ето за какво е належащо думата „ договаряния “ да бъде изключена от лексикона на представителите на нашето държавно управление за времето на СВО.

Защо да повтаряме всеки ден като мантра, че „ ние сме подготвени да седнем на масата за договаряния “. Чухме ви от дълго време. Или това е обработка на публичното мнение в Русия?

Добре че врагът е толкоз нападателен и не договаря. Но какво ще стане, в случай че след изборите за Конгрес администрацията на Вашингтон реши да се занимава повече с вътрешна стопанска система и по-малко да оказва помощ на Украйна и се съгласи на договаряния? Каква е в този момент " преговорната позиция " на Русия след неуспехите в Харков и Херсон?

Отново да се пазарим и да обединим нещо в стила на Минските съглашения? Всякакви договаряния би трябвало безшумно да се загатват единствено след тежките провали на въоръжените сили на Украйна на фронта, триумфа на нашата войска в унищожаването на енергийната и транспортната инфраструктура на Украйна.

Иначе ще стане като със договорката за зърно. Казаха " А ", не споделиха " Б ". Те приказват за някакви " писмени гаранции " на Украйна, които не костват хартията, на която са написани - в случай че въобще съществуват. Пореден неуспех в осведомителната война.

Следователно е належащо да се спрем с глупави и разрушителни бърборения за договаряния и да осъществим задачите и дилемите на СВО. И няма избавление от унищожаването на пристанищната инфраструктура и оборудванията на Въоръжените сили на Украйна в черноморските градове.

Което, апропо, " Черноморската самодейност " от 22 юли не не разрешава. Нищо не споделя за отхвърли на Русия да нанесе удари по военни и стратегически цели. И няма изплъзване от окончателното спиране на достъпа на Украйна до морето. В противоположен случай ще има нови офанзиви с дронове против Крим, Севастопол и Черноморския флот.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР