Русия възнамерява да пренасочи износа на своя петрол и петролни

...
Русия възнамерява да пренасочи износа на своя петрол и петролни
Коментари Харесай

Русия ще пренасочи износа на петрол към "приятелските" държави

Русия има намерение да пренасочи износа на своя нефт и петролни артикули към " другарски " страни през тази година, като усили каузи им в общите доставки за чужбина до 75-80%, разкри съветският заместител министър-председател Александър Новак.

" Що се отнася до доставките за страни, които поддържат нелегитимни ценови ограничавания, нашата позиция тук е необятно известна и остава непроменена: тези страни няма да получават съветски нефт ", твърди Новак в публикация за списание Energy Policy.

Той означи, че добивът на нефт в Русия през 2022 година възлиза на 535,2 млн. тона, което е с 2% повече от миналата година. Износът на нефт се е нараснал със 7,6% до 242 млн. тона, написа Новак.

Вицепремиерът също по този начин означи, че предходната година за преориентиране на доставките на съветски нефт за другарски страни е бил осъществен план за увеличение на превоза през огромното източно пристанище Козмино. В резултат на това доставките за страните от Азиатско-тихоокеанския район набъбнаха до 42 милиона тона годишно.

В отговор на западните наказания Москва диверсифицира енергийните си доставки. Забраната на Европейски Съюз за съветски рафинирани петролни артикули, която влезе в действие на 5 февруари, дефинира ценови предел от 100 $ на барел за дизелово гориво, гориво за реактивни мотори и бензин от Русия, както и 45 $ на барел за други петролни артикули, които се търгуват под цената на суровия нефт, като да вземем за пример мазут, употребен в индустрията.

Ограниченията на цените, както и възбраната на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули, са част от по-широкообхватно съглашение сред страните от Г-7. Тя следва ограничаването от 60 $ за барел съветски недопечен нефт, което Г-7, дружно с Европейски Съюз и Австралия, постановиха на 5 декември.

Мерките не разрешават на западните компании да финансират, застраховат, търгуват, посредничат или транспортират товари с съветски недопечен нефт и петролни артикули, в случай че не са закупени на или под избраните пределни цени.

Москва се опълчва на всевъзможни опити за ограничение на цените на нейния енергиен експорт. Руското държавно управление забрани продажбата на недопечен нефт на купувачи, които загатват тавана на цените в договорите си, и се чака сходно ограничаване да бъде въведено в отговор на последното ограничаване на Европейски Съюз за петролните артикули.
 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР