Русия успешно преодоля най-трудния етап от изграждането на нов проект

...
Русия успешно преодоля най-трудния етап от изграждането на нов проект
Коментари Харесай

Проектът “Лада” ще стане бъдещето на руския подводен флот

Русия сполучливо преодоля най-трудния стадий от построяването на нов план за неядрена подводница. B-586 „ Кронщат “ е призната на въоръжение в съветския флот и на нея е повдигнат Андреевският байрак. По ред аргументи това е знаково събитие за флота.

За да се разбере смисъла на приемането на “Кронщат ” в оперативния състав на съветския флот, си коства на първо място да се напомни комплицирания орис на този план като цяло. Дизелово-електрическите подводници " Лада " (проект 677) са замислени като сурогат на именитата " Варшавянка " (проект 877/636.3) - и постоянно са били сравнявани с тях. „ Варшавянките “ безспорно са заслужени и красиви кораби за времето си, само че в действителност това е план от 70-те години. И още през 80-те години на предишния век беше взето решение да се създаде нов план на неядрени лодки за съветския флот.

Сложната орис на план 677

Новите лодки на план 677 (код " Лада " ) са проектирани да надминат " Варшавянка " във всички връзки. Включително, да вземем за пример, те одобряват по този начин нареченото “независимо от въздуха задвижване ” (НВЗ), основана на водородни горивни кафези. НВЗ ще разреши на съда да остане под вода доста по-дълго време - до три седмици. Създаването на НВЗ обаче се оказа доста сложна научно-техническа задача.

Общата рецесия от 90-те години също се отрази на основаването на подводници. Водещата лодка на план 677 „ Санкт Петербург “ е заложена през 1997 година, само че в последна сметка се строи доста време. Корабът получава забележителен брой нови, само че тъкмо заради това не изцяло развити системи. Така хидроакустичният комплекс " Лира ", с който е оборудвана лодката, приключва държавни тествания едвам през 2021 година, 11 години откакто военният екипаж се появи на борда на " Санкт Петербург ".

Трудностите с водещата подводница бяха взети поради при построяването на първата индустриална (втора построена) лодка от плана “Лада ” - дизелово-електрическата подводница “Кронщат ”. Бившият главнокомандващ на съветския флот Виктор Чирков назова появяването на „ Кронщат “ „ исторически преломен миг в региона на подводното корабостроене “. Той сподели, че „ Кронщат “ „ демонстрира най-невероятните благоприятни условия, присъщи на плана “.

Показателно е, че корабостроителите загатнаха като насочна точка не водещия транспортен съд от серията, а първия сериен транспортен съд - “Кронщат. ” Неговият предходник, “Санкт Петербург ”, в последна сметка остава същински пробен транспортен съд - и не толкоз от дълго време беше изведен от флота, преди общоприетият му експлоатационен живот да изтече. Той обаче свърши работата си и планът “Лада ” като цяло, макар всичките му компликации, в последна сметка се състоя. Работата по идната лодка от серията, “Великие Луки ”, е към довеждане докрай и се строят още две, “Вологда ” и “Ярославл ”.

Изключителни бойни качества

Въпреки че подводниците " Лада " по този начин и не са получавали НВЗ, тяхното предимство над старите подводници от план 636.3 " Варшавянка " е голямо. Ако се занимаваме със основаването на надеждни модерни акумулатори, тогава неналичието на НВЗ ще престане да бъде изключително значима. Например, японците изоставиха НВЗ на своите подводници от клас “Тайгей ” в интерес на литиево-йонни акумулатори. И подводниците на съветския флот имат разновидности да получат положителни акумулатори.

„ Кронщат “ и идващите подводници ще дадат на съветския флот нови тактически благоприятни условия. Ето единствено най-очевидните от тях.

От позиция на оръжейните системи, точно “Лада ” са най-смъртоносните подводни „ изтребители “ на съветския флот. " Лада " е способна прикрито да влиза в обсега на торпедна офанзива против всевъзможни модерни западни подводници. Бойната осведомителна и контролна система “Литий ” разрешава на лодката да взаимодейства със сателитно съзвездие, работещо в полза на Военноморски сили. Хидроакустичният комплекс “Лира ” дава отличен късмет за разкриване даже на най-модерната вражеска подводница, преди тя сама да открие нашата лодка. А за плитката Балтика е по-подходяща нова лодка.

Гъвкавата теглена разширена антена освен уголемява зоната, в която лодката може да открива цели под вода, само че също по този начин отстрани „ сляпата зона “ в задния бранш - главният минус на хидроакустичните системи без ГТРА. Същата антена дава опция на лодката да управлява обстановката към себе си, до момента в който се зарежда под вода, с абсорбция на въздух през устройството за дизелова работа под вода от повърхността на водата. Лодки без ГТРА са „ глухи “ в този миг.

Архитектурата с един и половина корпуса прави лодката по-малко забележима, когато попада под по този начин нареченото нискочестотно осветяване - когато врагът излъчва нискочестотни акустични трептения от кораби във водния дирек и по-късно ги улавя отразени от корпуса на подводницата-мишена, получавайки информация за нейното почти местонахождение. Ниско равнище на звук не може да ви избави от този способ на търсене, само че неналичието или минимизирането на леки структури към издръжлива каросерия може да ви избави - и това е приложено на “Лада ”.

Такива лодки доста усложняват противолодъчните интервенции за врага.

Ако преди врагът можеше просто да изпрати стандартна атомна подводница против съветските дизелово-електрически подводници, в този момент той ще би трябвало да организира пълноценна противолодъчна интервенция с присъединяване на доста кораби и самолети. А това значи загуба на време, изненада и понасяне на загуби, в това число освен от подводници.

Способна ли е “Лада ” да излезе победител в борба с конвенционален зложелател като американските “Вирджиния ”, немските лодки П-212 или японските “Тайгей ”? С уместно образование на екипажа и разрешаване на проблеми с оръжията, без подозрение.

Нови лодки вместо остарели

Разбира се, “Лада ” не би трябвало да се идеализира - те също имат потребност от доста неща. Но неговото усъвършенстване може да бъде реализирано посредством просто въвеждане на нови оръжия и съоръжение за заглушаване в товара с муниции, без скъпи поправки и дълъг престой „ във фабриката “. Решаването на всички тези проблеми с нови лодки е доста по-лесно, в сравнение с с “Варшавянка ”

Доскоро съветският флот попълняше неядрените си подводници с подводници " Варшавянка ". В това имаше логичност - всеки нов план има своите механически опасности, а остарелият, само че благонадежден, от време на време е по-добър от новия, само че непредвидим. Това е комфортно и по време на строителството - нещо, което се построява от десетилетия по потвърдени механически процеси, на ниска цена и бързо. В резултат на това бяха издигнати серия от лодки по план 636.3 за Черноморския и Тихоокеанския флот. В момента се приключва последната от подводниците „ Варшавянка “, поръчана за съветския флот, подводницата „ Якутск “.

Но съвсем всички от тези лодки бяха трансферирани на флота, преди “Кронщат ” да влезе в работа. Сега, откакто знамето на Свети Андрей беше издигнато в “Кронщат ”, можем да кажем, че планът “Лада ” в усъвършенстваната му форма е подготвен за произвеждане.

Пускането в употреба на „ Кронщат “ би трябвало да даде подтик на производството на дизелово-електрически подводници по плана „ Лада “. С ВНЗ или не, бъдещето принадлежи на тези лодки. След “Кронщат ”, “Велики Луки ”, “Вологда ” и “Ярославл ” съветският флот може да получи нови подводници от план 677.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9534Активно българско присъединяване на представители от Политическа партия АБВ - част от " ЛЕВИЦАТА! ", на Младежкия фестивал в СочиАлтернативен Поглед3303Проф. Захари Захариев за книгата на Си Дзинпин " Управлението на Китай " и за " Двете сесии " на КНРАлтернативен Поглед11033Проф. Боян Дуранкев: Бъдещето на Европейския съюз и България в подтекста на въздействието на Азия и КитайАлтернативен Поглед12688Зорница Илиева: Относно икономическите шансове на Китай днесАлтернативен Поглед17082Проф. Нако Стефанов: Високотехнологичният пробив на КНР в областта на микрочиповете и изкуствения интелект/ИИ/Алтернативен Поглед162624Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед126580Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед93936Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед89406Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАлтернативен Поглед84543Проф. Людмил Георгиев: Европейски Съюз няма късмет исторически да оцелее в каквато и да е конфигурацияАвторски:ПоследниНай-четениВасил Проданов6174Залезът на Европа: Трета част – Демографската гибел Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР