Русия цели да постигне разноговорене и да открои, че има

...
Русия цели да постигне разноговорене и да открои, че има
Коментари Харесай

Шаламанов: Важен интерес за руската политика на Балканите е слаба България

Русия цели да реализира разноговорене и да открои, че има компликации в консолидиране на позицията на България. И по този метод да упражни политически напън върху България. Важен интерес за съветската политика на Балканите е слаба България. Така някогашният длъжностен министър на защитата Велизар Шаламанов разяснява пред Българска национална телевизия настояването на Русия за евакуиране на силите на НАТО от България.

„ Москва преследва най-малко три цели. Международната общественост упорства Москва да се изтегли от окупираните територии в Молдова, Грузия и Украйна и с тези ултиматуми се стреми да замаже този проблем и да сътвори различен проблем, в който да има самодейността. На второ място задачата е да сътвори разцепление в страните от Вашингтонския контракт в Европейски Съюз и след дипломатическите стъпки е преценено, че най-уязвима е България. Особено сложена в пакет с Румъния, защото в Румъния има доста сили на НАТО. България на практика няма структури на Алианса заради нашата политика, само че този ултиматум несъмнено основава напрежение у нас “.

Според Шаламанов провокациите ще продължат и ще бъдат фокусирани върху страната ни, защото се е откроила като слаб детайл в Алианса.

„ Всички дейности от страна на НАТО са отговор на окупирането, свръхмилитаризацията на Крим и развръщане на нови системи, които целят въздържане на свободата на придвижване на военни подразделения на територията на страни от НАТО. Така че какво повече може да направи Русия ми е мъчно да дефинира. Те имат много огромна централизация на въоръжени сили. По-нататъшна военна борба няма да докара до резултат. По-важно е това, което Съединените щати и НАТО ще отговорят на Русия с проект за деескалация. И този проект ще промени обстановката “, изясни Шаламанов.

Рисковете за България от напрежението в Украйна, по думите му, са на първо място стопански. Такова напрежение ще докара до проблеми в икономическите интервенции в района. Друг риск съгласно него е, че не можем да разчитаме на съветския военно-промишлен комплекс да поддържа бойната подготвеност и качествата на българската войска като част от НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР