Русия трябва да запази статута си на една от водещите

...
Русия трябва да запази статута си на една от водещите
Коментари Харесай

Путин: Трябва да запазим статута си на водеща ядрена и космическа страна

Русия би трябвало да резервира статута си на една от водещите нуклеарни и галактически страни, съобщи съветският президент Владимир Путин на видеоконферентно заседание по въпросите на развиването на галактическия бранш, проведено по случай 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса - на руския космонавт Юрий Гагарин, предадоха Франс прес и ТАСС.

" В новия, 21-и век Русия би трябвало почтено да поддържа статута си на една от водещите нуклеарни и галактически страни, защото галактическият бранш е директно обвързван и с защитата ", сподели Путин, който посети мемориал на мястото на кацането на Гагарин на 700 км югоизточно от Москва, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той изиска да се изготви тактика за галактическо развиване за интервал от минимум 10 години, като загатна преди всичко бранша на защитата, както и телекомуникациите, превоза, научните проучвания, опазването на здравето и образованието.

Путин приветства историческия триумф на Гагарин, като съобщи, че постоянно ще е огромна горделивост, че Русия е страната, която " отвори пътя към Вселената ".

Русия ще продължи да развива стратегиите за интернационално съдействие в галактическата област, съобщи още Путин. " Готови сме да участваме в взаимна работа с нашите сътрудници в Космоса ", сподели той.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 година продължава 108 минути, като той прави цялостна обиколка на Земята.

Космическата капсула " Восток ", с която Гагарин прави полета си, ще бъде изложена от на следващия ден в Музея на космонавтиката в Москва на галерия под наслов " Първия ". Ще бъдат показани и други съоръжения - големият ключ за задействане на моторите или катапултиращата седалка, с която Гагарин напуща капсулата си на 7 км от повърхността.

Космонавтите от Международната галактическа станция също се включиха в приветствията. Олег Новицки съобщи, че това са били " 108 именити минути, трансформирали се в образец за мъжество ". Ръководителят на съветската галактическа организация Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия е " съсредоточена и в бъдещето " и даде обещание " доста значими промени ".

Той постави цветя край стената на Кремъл, където са заровени Юрий Гагарин и бащата на руската галактическа стратегия Сергей Корольов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР