Русия трябва да се възползва от опита на Комунистическия интернационал

...
Русия трябва да се възползва от опита на Комунистическия интернационал
Коментари Харесай

На Русия ѝ се иска да използва опита на Коминтерна, за да промени световния ред

Русия би трябвало да се възползва от опита на Комунистическия интернационал (Коминтерн), с цел да промени международния ред. Това разгласи в четвъртък Сергей Наришкин, шеф на съветската Служба за външно разузнаване (СВР).

" Днес, когато Русия е в челните редици на световната смяна на международния ред, от опита на Комунистическия интернационал могат да се извлекат доста потребни приложни уроци ", сподели Наришкин на кръгла маса, отдадена на историята на организацията, написа The Moscow Times.

Той означи, че паметта за Коминтерна е " грижливо съхранявана " в страните от " някогашния руски блок " - в Китай, Виетнам и Латинска Америка.

Коминтернът е учреден от болшевиките по самодейност на Владимир Ленин през март 1919 година Той сплотява комунистически партии от няколко десетки страни. Наришкин изясни известността на организацията с обстоятелството, че тогава " концепциите на западния империализъм и колониалното ръководство изцяло се дискредитираха " и на този декор Съюз на съветските социалистически републики, основан през 1922 година, се трансформирал в модел за подражателство в целия свят за няколко десетилетия. Организацията съществува до май 1943 година

Наришкин назовава концепциите на Коминтерна прогресивни и креативен. Според него известността на организацията е повлияна и от опълчването му на нацизма. През 1933 година управлението на организацията основава Световния комитет за битка с фашизма, а на 7-ия конгрес на Коминтерна през 1935 година " непримиримата битка с фашизма е оповестена за задача на всички леви сили ", означи ръководителят на съветското разузнаване.

Наришкин напомни, че до началото на Великата отечествена война отделът за интернационалните връзки на Коминтерна разполага с " необятна мрежа от професионални разузнавачи ". И по този начин, през февруари 1933 година сътрудникът на организацията Лео Рот съумял да се снабди за управлението с текста на първата тирада на тогавашния нов райхсканцлер Адолф Хитлер пред немските генерали.

" Този документ безапелационно изобличи обществените изказвания на нацистите за хипотетичното идно разоръжаване на Германия и разкри пред света техните същински нападателни проекти ", означи Наришкин.

На 14 май съветският президент Владимир Путин преназначи Наришкин за шеф на Службата за външно разузнаване. Той заема този пост от октомври 2016 година Оттогава Наришкин е непрекъснат член на Съвета за сигурност, написа " Медиапул ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР