Русия свиква извънредна сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за

...
Русия свиква извънредна сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за
Коментари Харесай

Русия свиква извънредна сесия на Изпълнителния съвет на ОЗХО на 4 април заради инцидента в Солсбъри

Русия привиква изключителна сесия на Изпълнителния съвет на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) на 4 април поради случая в Солсбъри, написа “Российская газета ", представена от Фокус.
В изявление за вестника посланика на Руската федерация в Холандия и специфичен представител на страната при ОЗХО Александър Шулгин декларира, че Русия е заинтригувана от пълноценно, всестранно, обективно и транспарантно следствие на това, което се е случило в Солсбъри, като акцентира, че към страната му са предявени безусловно неприемливи обвинявания в нарушение на Конвенцията за възбрана на химическото оръжие на територията на Англия.
Александър Шулгин споделя, че Русия е предложила на британците да се откажат от войнствената изразителност и умерено да работят на правното поле на Конвенцията. Там е указано, че когато у една страна пораждат въпроси към друга страна за нейното съблюдаване, то двете страни би трябвало да изяснят разногласието в двустранни съвещания. Според него британците не са очаквали сходно предложение, а на другия ден са декларирали, че не желаят да организират никакви съвещания с неговата страна и вместо това са поискали техническо подпомагане от ОЗХО.
На въпроса къде ще се проведат проучванията на взетите от Солсбъри проби посланика дава отговор, че допуска, че те ще се проведат в две сертифицирани лаборатории. Според Конвенцията в следствието не могат да вземат участие представители на засегнатите страни.
Посланик Шулгин не дава отговор какво ще предложи Русия на свиканото изключително съвещание на Изпълнителния съвет на ОЗХО на 4 април.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР