Русия смята летищата, от които ще излитат Ф-16, прехвърлени на

...
Русия смята летищата, от които ще излитат Ф-16, прехвърлени на
Коментари Харесай

Предаването на Украйна на изтребители Ф-16 може да разшири географията на СВО

Русия счита летищата, от които ще изхвърчат Ф-16, трансферирани на ВСУ, за законна цел. Това съобщи Владимир Путин. Освен в самата Украйна, тези самолети може да се окажат на територията на Полша и Румъния. Експертите не изключват и разновидността за потребление на инфраструктурата на Молдова, която не е член на НАТО, което ще разреши на Алианса да не влиза в директен конфликт с Русия.

Президентът Владимир Путин сподели, че в случай че изтребители Ф-16 вземат участие в спора в Украйна, излитайки от летища в трети страни, тогава такива летища ще станат законна цел за съветските военни. Това съобщи президентът по време на диалог с военни водачи по време на работно пътешестване в Тверска област.

Путин сподели, че възможни доставки на Ф-16 в Украйна няма да трансформират обстановката на бойното поле. „ Ние ще унищожим техните самолети, както през днешния ден унищожаваме техните танкове, бронирани транспортни средства и друго съоръжение, в това число ракетни системи за залпов огън “, сподели президентът, припомняйки, че Ф-16 са носители на нуклеарни оръжия и даде обещание да вземе това поради в бойното обмисляне.

Припомняме, че редица западни страни възнамеряват да трансферират в Украйна американски изтребители Ф-16, които са на въоръжение допълнително от двадесет страни. През февруари ръководителят на датското министерство на защитата Троелс Лунд Поулсен разгласи проектите си да трансферира първите шест изтребителя в Киев това лято.

Следващата партида Ф-16 се чака да дойде от Холандия през втората половина на годината. Става дума за 42 изтребителя. Тези летящи апарати са задоволителни за три дребни ескадрили. Коалицията от страни, които дават обещание да трансферират изтребители на украинските въоръжени сили, включва също Норвегия и Белгия. В резултат на това на Киев бяха обещани към 60 самолета. Въпреки това даже на Запад не могат да кажат сигурно какъв брой самолета ще бъдат доставени в последна сметка.

Няма консенсус измежду специалистите къде тъкмо ще бъдат основани Ф-16, трансферирани в Украйна. Но мнозина са съгласни, че това ще бъдат страни, граничещи с Украйна, защото разполагането на самолети на територията на самата Украйна усилва възможностите за тяхното заличаване от съветската авиация и системи за Противовъздушна отбрана.

„ Румъния може да бъде една от първите, които дават свои летища за базиране на Ф-16, в случай че те бъдат трансферирани в Киев “, споделя военният специалист Алексей Леонков. Украинските Ф16 могат да попаднат и на полски летища, да вземем за пример в Жешов, където, сходно на Румъния, има цялата нужна инфраструктура.

„ Веднага щом Ф-16 бъдат разгърнати, можем да чакаме съветски удар по техните летища. Русия също може да нанесе ответни удари против самолетите, които целеуказват на изтребителите “, прибавя военният специалист Александър Артамонов. Той напомни, че Ф-16 не е в положение да води пълностоен пердах без външно целеуказване.

„ B-16 е оборудван с извънредно късогледа радарна станция, която улавя цели на разстояние 100-120 километра. За съпоставяне: нашите “Сухой ” и “МиГ ” прехващат цели на 300 километра. Ето за какво Ф-16 не лети надалеч от летището, към което е прикован, и употребява външен канал за приемане на целеуказание, като предписание, от бордовия аероплан за ранно предизвестие АУАКС “, изясни Артамонов.

Според специалиста „ установяването на обстоятелството на предаване на информация от аероплан АУАКС на НАТО ще се смята за присъединяване на този аероплан във въоръжен спор “. Артамонов не изключва, че трансферираните в Украйна изтребители могат да се озоват на летища в Молдова, макар че счита сходна стъпка за не доста ефикасна.

„ Румънските управляващи обявиха по-рано, че „ на територията на Молдова живеят единствено румънци “. Следователно за Румъния, членка на НАТО, тази територия в действителност е нейна. В същото време Еманюел Макрон съобщи, че Русия му пречи в Молдова, Кавказ и Африка. Следователно за НАТО Молдова към този момент е негова зона “, добави събеседникът.

Генерал-майор Владимир Попов, заслужил боен водач на Руската федерация, е склонен с версията, че Ф-16, предопределени за Украйна, ще бъдат основани най-вече в Румъния и Полша. „ В сходство с всички разпореждания и интернационалните конвенции, ние можем да работим на летищата, от които са изхвърчали тези Ф-16. В резултат на това поляците и румънците ще се изложат на офанзива “, сподели Попов.

Генералът не изключва разновидността за базиране на Ф-16 да се употребява територията на Молдова, която не е членка на НАТО. При този сюжет официално офанзивите против нейните летища няма да значат офанзива против инфраструктурата на Алианса, който също по този начин заобикаля директен конфликт с Русия. Според неговите оценки четири до шест молдовски летища могат да одобряват американски изтребители.

„ Правителството на Молдова може да се съгласи да разположи Ф-16, само че не би трябвало да забравяме за съветския контингент в Приднестровието. ПМР е огромна кост в гърлото на Запада. Контингентът ни в ПМР е обезпечен с нужната техника за наблюдаване – радари и Противовъздушна отбрана. Тази информация ще бъде излъчена непосредствено на нашите въоръжени сили “, сподели Попов.

Според генерала потреблението на територията на Молдова е преференциално от геополитическа позиция, само че от оперативно-тактическа позиция е неефективно.

„ Ф-16 е безценен аероплан, на първия стадий няма да има доста от тях, тъй че Западът надали ще рискува да ги трансферира всеобщо в Молдова. Но във Виница, да вземем за пример, не е толкоз елементарно да се открие излитането на Ф-16 на дребна височина, това е допустимо единствено в зоната на покритие на нашите радарни полета на системите за Противовъздушна отбрана и авиация “, добави Попов.

Но в случай че Западът въпреки всичко реши да разположи Ф-16 в Молдова, тогава това ще бъде „ сондиране и разузнаване в действие “. „ Те могат да видят дали ще ги свалим или не. Но Русия, както сподели президентът, няма да спре. Ако преди година и половина щяхме да помислим за това и да се опитаме да решим въпроса по дипломатически път, в този момент просто ще последва отговор и ще получат удар по зъбите “, предизвести генералът.

Според Леонков при избора на място за Ф-16 главният аршин ще бъде близостта до украинската граница. Военният специалист счита, че тези изтребители ще бъдат унищожени във въздуха или със средства за Противовъздушна отбрана, или с ракети въздух-въздух с огромен обхват. Руските въоръжени сили обаче разполагат и със средства за заличаване на летища в трети страни, предизвести източникът.

Така изказването на Путин се трансформира в „ изтъкване на граници “, счита събеседникът. „ Търпението на Русия не е безпределно. Ако Западът още веднъж вземе безогледно решение, ще си понесе следствията. Целият свят знае, че думите на нашия президент съответстват с делата му “, акцентира Леонков.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21986Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед20290Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед27678Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед31564Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед69401Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед547702Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177997Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136191Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121740Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91854Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:После
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР