Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да

...
Русия смята, че темата за преименуването на Македония трябва да
Коментари Харесай

Русия обсъжда името на Македония в Съвета за сигурност на ООН

Русия счита, че тематиката за преименуването на Македония би трябвало да бъде разисквана от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации . Това съобщи в изявление за ТАСС съветският дипломат в Скопие Сергей Баздникин.

" Ние изхождаме от обстоятелството, че Резолюция 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1993 година съдържа непосредствено искане към генералния секретар на Организация на обединените нации да рапортува пред Съвета за решаването на въпроса за името на Македония . Когато това ще се случи, зависи от доста фактори, в това число механически и организационни ", изяснява той.

Дипломатът изяснява, че съвсем две трети от популацията на Македония бойкотира референдума. " Това демонстрира, че разделянето в македонското общество се е засилило . Разбира се, това не може да няма дълготрайни негативни последствия в подобен избухлив район като Балканите ".
 Столтенберг: Русия пробва да се меси в избора на балканските страни
Столтенберг: Русия пробва да се меси в избора на балканските страни

Москва би трябвало да зачита избора на суверенните нации…

" Русия, без значение какъв брой се пробват да я упрекват за това, по никакъв метод не се интересува от дестабилизиране на обстановката в Македония или на Балканите ", акцентира посланикът.

" Необходимо е обаче да се знае, че Преспанското съглашение е завършило със съществено нарушаване на нормите на вътрешното и интернационалното право , с други думи, отвън правната област, както повече от един път акцентира президентът на Македония Гоерге Иванов, вместо да реши един остарял проблем, съглашението от Преспа може да сътвори доста нови ", изяснява Баздникин.

На 25-ти януари, гръцкият парламент поддържа съглашение , с което се приключва дългогодишният спор за името на северната си съседка. Те утвърдиха името Република Северна Македония. Гърция блокира през годините участието на Македония , заявявайки, че името допуска териториални упоритости .
 Македония се причислява към НАТО
Македония се причислява към НАТО

Столтенберг разгласи деня за исторически

Публикуваме и цялото изявление на Сергей Баздникин, който изяснява, че се изостря русофобията на Запада , както и че позицията на Русия за разширението на НАТО, в това число на Балканите, е добре известна:

Въпреки всички изказвания, че този развой не е ориентиран против нашата страна, същинските каузи допускат противоположното: военната инфраструктура на съюза, която публично преглежда Русия като главен съперник, се доближава към нашите граници. Заедно с войнствената и все по-агресивна изразителност на " ястребите " на НАТО, а точно те в този момент " основават времето " в съюза - това, несъмнено, не дава обещание нищо положително.

Македонското управление нееднократно, в това число обществено, ни увери, че стремежът на Скопие към НАТО, няма анти-руска конотация. И нямаме причина да се съмняваме в искреността на нашите македонски сътрудници. Проблемът е, че в случай че се причислят към алианса, те ще бъдат принудени да вземат решения, които да не дават отговор на личните им национални ползи, а на правилата на " атлантическата взаимност ", което в действителност не ги оставя свободни.

Според вас, в каква вероятност можем да чакаме от Македония да се причисли към Европейския съюз?

Този въпрос, несъмнено, би бил по-подходящ за органите на самата Република Македония или съответните структури на Европейския съюз. Но ми се коства, че и те не знаят отговора. Скопие се надява, че решението за започване на договаряния може да бъде взето през юни тази година. Дори в случай че това е по този начин, продължителността на договарянията ще зависи от редица фактори, а напъните на македонската страна са единствено една от тях.

Изглежда, че вероятността за присъединение към Европейски Съюз е била употребена от доста години - и мисля, че тя ще се употребява дълго време - като тип " морков ", който разрешава на Запада да води Македония и други страни от района в вярната посока и в действителност постанова личните си сили. Политика, която апропо не постоянно дава отговор на личните национални ползи.

Както в Македония, по този начин и в Гърция има политически сили, които не поддържат съглашението от Преспа. Може ли останалите разлики по този въпрос да дестабилизират ситуацията в Македония и района като цяло?

Не толкоз политически сили, колкото хора. В последна сметка, погледнете - съвсем две трети от популацията бойкотира референдум на 30 септември 2018 година по отношение на отношението към съглашението от Преспа, гласувайки против съглашение, наложено извън. Това демонстрира, че разделянето в македонското общество се ускори. Разбира се, това не може да има дълготрайни негативни последствия в подобен избухлив район като Балканите.

Разбира се, ние по никакъв метод не се интересуваме от дестабилизиране на ситуацията - било то в Република Македония или в района на Балканите - без значение по какъв начин се пробват да ни обвинят. Необходимо е обаче да се знае, че Договорът от Преспа е подписан със съществено нарушаване на нормите на вътрешното и интернационалното право, с други думи, отвън правната област. Това надали може да бъде средство за реализиране на заслужено, стабилно и дълготрайно решение на казуса с името на Македония. Напротив, както неведнъж е подчертавал президентът на Македония Георге Иванов, вместо да взема решение един остарял проблем, съглашението от Преспа може да сътвори доста нови.

Западът не престава да упреква Русия, че се намесва във вътрешните работи на балканските страни. Подобни изказвания въздействат ли на връзките сред Скопие и Москва? Как македонските политици са изложени на западни въздействия?

Някои западни страни, водени от Съединените щати, в действителност тласкат русофобията по целия свят, пробвайки се да привлекат допустимо най-вече страни в своята пропагандна орбита, в това число като акцентират все същата известна " атлантическа взаимност ", която загатнах нагоре. Виждали сме такива опити тук. Една от практическите прояви на тази неистова акция беше експулсирането на съветски посланик от Скопие през март предходната година и още веднъж от взаимност в по този начин наречения случай Скрипал.

В същото време няма " доказателства " за намесата на Русия във вътрешните работи на Република Македония - не можете да намерите котка в тъмна стая, в случай че не е там. Напоследък това е прието в Скопие.

Очакваме, че македонските политици ще могат да устоят на натиска и на процедура ще потвърдят, че уверенията им за интереса им да поддържат приятелския темперамент на връзките с Русия не са единствено думи.

Планират ли се двустранни визити на длъжностни лица от Русия и Македония в близко бъдеще?

Посещенията, изключително на високо равнище, изискват деликатна подготовка, разработване на на практика тематики за договаряния, планове на документи, които могат да бъдат подписани по време на визитата.

Надяваме се, че с възобновяване на естествената вътрешна политическа обстановка в Република Македония, ще можем да стартираме основна полемика с нашите сътрудници от дневния ред за руско-македонското взаимоотношение. Според резултатите от тази работа ще бъде избран вероятен график за двустранни контакти.

Имате ли проекти за Москва и Скопие за разширение на икономическото съдействие? Може ли проектите за европейска интеграция на страната да повлияят на взаимни планове с Русия?

Ние сме съгласни с македонските сътрудници да заявим, че построяването на икономическо съдействие изцяло дава отговор на ползите на народите на нашите страни. Опитваме се да изградим двустранни връзки, тъй че търговията, капиталовото взаимоотношение, бизнес връзките да останат свободни от политическа обстановка.

Потенциалът на руско-македонското икономическо съдействие е огромен и надалеч не е привършен. Виждаме доста области, в които нашите икономически субекти могат дейно да си взаимодействат въз основа на взаимни изгоди и правила на партньорство - това е силата, транспортната инфраструктура, селското стопанство, туризмът и доста други.

Желанието на Република Македония да се интегрира в Европейския съюз не провокира проблеми. Надяваме се, че този развой, както сме уверени от македонските сътрудници, няма да окаже негативно влияние върху качеството и интензивността на съдействието с Русия.

Съобщава се, че по време на гласуването в Народното събрание на Македония по въпроса за конституционните промени, нужни за смяна на името на страната, в постройката се е намирал американския дипломат в Скопие. Редица съветски медии в обществените мрежи се чудеха къде сега е съветският дипломат. Бихте ли могли, в Деня на дипломатическия служащ, да вдигнете завесата на тайната и да кажете къде в този миг е бил ръководителят на съветската дипломатическа задача?

Тук няма загадка. Бях в кабинета си и дружно с личния състав следяхме деликатно развоя на събитията по македонската телевизия, които от време на време се излъчваха онлайн и в обществени мрежи. А това, което се случи тогава в Народното събрание на Република Македония, е в действителност невиждано. Методите, с които " се сблъска " изискваното квалифицирано болшинство (директно изнудване, закани и подкупи на депутати), още веднъж демонстрират какъв брой унизително и цинично Вашингтон на практиката се отнася към тези " демократични полезности ", за които не се стеснява да тръби по целия свят.
 Македония - нова епоха след дълго очакване
Македония - нова епоха след дълго очакване

Този ден е чакан в Македония цели 26 години...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР