Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона

...
Русия смени генерала, отговарящ за войната срещу Украйна, на фона
Коментари Харесай

Американски и британски издания коментират смяната на руското командване на военните действия в Украйна


Русия смени генерала, отговарящ за войната против Украйна, на фона на признаци за различия измежду главните съдружници на президента Владимир Путин, само че съгласно критиците това няма да реши проблемите на съветската войска, написа в. " Ню Йорк Таймс ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8869
Генерал Валерий Герасимов, чието предопределение министерството на защитата разгласи през вчерашния ден, е дълготраен съдружник на Кремъл, шеф на генералния щаб на армията от 2012 година и реализатор на проваления проект за първичната инвазия през февруари. Това е вторият път в границите на единствено три месеца, в който министерството сменя ръководителя на военните дейности, показва изданието.

Вестникът цитира задгранични анализатори и подкрепящи войната съветски военни блогъри, по думите на които смяната е надалеч от радикалната реорганизация, от която се нуждаят съветските въоръжени сили, с цел да станат по-ефективни.

Русия нееднократно е сменяла командирите си, когато войната не е успявала да реализира задачите на Путин, като се стартира от осуетените старания за завладяване на Киев предходната пролет и унизителните провали през есента в Харковска област и в град Херсон, написа в. " Вашингтон Пост ". Някои анализатори бързо допуснаха, че в този момент върху Герасимов ще бъде оказан мощен напън да реализира триумфи, може би при възобновяване на настъпателните интервенции напролет, показва столичното издание.

Новоназначеният командващ е подложен на непрекъснати и тежки рецензии от страна на подкрепящите войната блогъри в Русия поради унизителните загуби на Москва на бойното поле и поради неговата позиция на шеф на генералния щаб, разяснява " Вашингтон пост ". Вестникът цитира думите на Марк Галеоти, анализатор и специалист по въпросите на съветската сигурност, че назначението на Герасимов е и " един тип намаляване " и че той " виси на косъм ". " Сега всичко зависи от него. (...) Той се нуждае от някаква победа или кариерата му завършва безславно ", добавя Галеоти, написа Българска телеграфна агенция.

Напоследък съветските сили концентрираха напъните си върху завладяването на Соледар като част от упоритостта си да завладеят близкия стратегически град Бахмут и по-големия източен украински район Донбас, което докара до яростни сражения при минусови температури през последните пет дни, написа в. " Гардиън ". Превземането на Соледар би било най-съществената победа за Русия от август насам, след поредност от унизителни отстъпления през втората половина на 2022 година, разяснява английското издание.

Но смяната на командването евентуално ще задълбочи разрива сред Кремъл и все по-мощното крило на съветските националисти, които упрекват военачалник Герасимов за неуспеха при завладяването на Киев, счита " Гардиън ". Според анализатори с назначението на военачалник Герасимов Путин може би се пробва да ускори своя пряк надзор върху ръководството на войната и да отклони рецензиите на провоенно настроените ултранационалисти в Кремъл и отвън него.

Промяната в командването наподобява е и пряк укор против Евгений Пригожин, който е началник на наемническата група " Вагнер " и съдружник на военачалник Суровикин, написа вестник " Телеграф ".

Напрежението сред Пригожин и постоянната войска на Русия нараства от месеци, като шефът на наемниците все по-често обществено подлага на критика метода на воденето на войната от страна на генералите, разяснява изданието. Във вторник вечерта ръководителят на " Вагнер " се похвали, че бойният му опит " в доста връзки доста превъзхожда тези, които от десетилетия са на работа в министерството на защитата ", показва " Телеграф ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР