Русия си намери нов враг в лицето на Apple. Руската

...
Русия си намери нов враг в лицето на Apple. Руската
Коментари Харесай

Русия забърка Apple и САЩ в шпионски заговор и ги обвини, че са хакнали хиляди iPhone-и

Русия си откри нов зложелател в лицето на Apple. Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че е разкрила американска шпионска интервенция, при която са били компрометирани хиляди iPhone-и благодарение на комплициран програмен продукт за наблюдаване.

Тя върди, че са наранени устройствата на редица консуматори, измежду които и такива, принадлежащи на задгранични дипломати в страната и на чиновници от Израел, Китай и членове на НАТО. В изказването на службата се приказва за хипотетична " шпионска акция на американските служби ", зад която стоели американската разследваща работа NSA и компанията Apple. Москва обаче по този начин и не даде каквито и да било доказателства за тези изказвания.

Американският софтуерен колос изрично отхвърли обвиняванията.

" Никога не сме работили с държавно управление за основаване на задна малка врата в артикул на Apple и в никакъв случай няма да го създадем ", пишат от Apple в изказване.

Следите по проблема потеглят от основана в Москва компания за IT сигурност - " Касперски ". Нейният създател Евгений Касперски пръв оповестява обществено, че негови чиновници от междинния и висшия мениджмънт са били хакнати и шпионирани в " извънредно комплицирана, професионално ориентирана хакерска атака, употребяваща мобилни устройства на Apple ". Касперски обаче допуска, че неговата компания не е била главната цел на офанзивата.

От там настояват, че интервенцията е почнала най-късно през 2019 година и е траяла до момента. Компанията към този момент е разкрила първите аномалии в личните си мрежи, идващи от устройства на Apple, при започване на годината. А последвалият им разбор засякал подозрителен програмен продукт,

Той проникнал посредством невидими известия в приложението iMessage, като засегнатите лица не са можели да предотвратят това, защото не са знаели. След това въпросният програмен продукт е изпращал записи от микрофона, фотоси от приложенията за известия и данни за местоположението до задгранични сървъри.

Компанията разгласява пост в блога си, в която разказва настоящото положение на своите следствия по въпроса. Наред с други неща, тя споделя, че най-старите следи от офанзивата датират отпреди една година, само че че това е " продължаваща офанзива ". Никъде обаче не се загатва за вероятния ѝ генезис.

Съединени американски щати шпионират? Русия пропагандира

Според показателя на киберсилите на Центъра " Белфер 2022 " към Харвардския университет Съединени американски щати са водещата киберсила в света във връзка с желанията и опциите. В класацията ги следват Китай, Русия, Англия и Австралия, показва " Ройтерс ".

Както Кремъл, по този начин и съветското външно министерство акцентираха значимостта на въпроса.

" Скритото събиране на данни е осъществено посредством софтуерни уязвимости в създадени в Съединени американски щати мобилни телефони. Разузнавателните служби на Съединени американски щати от десетилетия употребяват IT корпорации, с цел да събират огромни данни за интернет потребителите без тяхното познание ", настояват от съветското външно министерство.

Служителите в Русия, която съгласно западните наблюдаващи е построила доста комплицирана конструкция за вътрешно наблюдаване, от дълго време слагат под въпрос сигурността на американските технологии.

Това обаче наподобява не пречи на съветският външен министър Сергей Лавров, който през ноември 2022 година беше видян да на марки от Запада, в това число смарт часовник Apple Watch и последният модел iPhone. Все отново Кремъл подреди на чиновниците си, които ще вземат участие в подготовката за президентските избори през 2024 година, да не употребяват iPhone-и заради " опасения за сигурност ".

Обвиненията на Русия против западните артикули идват на фона на обтегнати връзки в интернационален проект поради войната в Украйна. От началото ѝ насам редица компании напуснаха съветския пазар, а Apple спря да продава продуктите си там. Междувременно страната от ден на ден изостря тона си по отношение на Съединените щати и нейните съдружници във всички сфери.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР