Русия ще спре доставките на природен газ за Европа за

...
Русия ще спре доставките на природен газ за Европа за
Коментари Харесай

Газпром спира доставките на газ по Северен поток за три дни - Важно днес

Русия ще спре доставките на природен газ за Европа за три дни в края на месеца по главния газопровод " Северен поток 1 ". Това заяви държавният енергиен колос " Газпром ", като по този метод ще окаже напън върху района, който се пробва да се зареди с гориво преди зимата.

По думите на съветската компания става дума за профилактика на единствения останал компресор на газопровода, който минава под Балтийско море до Германия - въпреки такава да не е планувана. Това решение задълбочава напрежението сред Москва и Брюксел в региона на енергетиката, което докара до внезапното повишаване на инфлацията на континента и увеличи риска от налагане на криза.

От началото на войната в Украйна през февруари доставките на газ и по други тръбопроводни направления също понижиха, показва " Ройтерс ".

Този ход ще докара до спомагателни проблеми, изключително за Германия, която значително зависи от съветските доставки, с цел да поддържа индустрията си. Европейският съюз упрекна Русия, че употребява енергетиката като оръжие, само че Кремъл отхвърли обвиняването и упрекна западните наказания за спада в износа.

Спирането на газопровода ще продължи от 31 август до 2 септември.

Междувременно стана ясно, че Германия ще би трябвало да даде на Uniper - най-големият вносител на съветски газ и жертва на енергийната рецесия в Европа - помощ в размер на 15 милиарда евро, откакто Русия фрапантно понижи доставките, принуждавайки я да купува газ от други източници на доста по-високи цени.

Широкото влияние върху немската стопанска система беше очебийно в данните за цените на производителите в петък, които през юли означиха най-високите си нараствания както на годишна, по този начин и на месечна база, защото разноските за сила набъбнаха фрапантно.

Газопроводът " Северен поток " към този момент работеше единствено с една пета от потенциала си, което породи опасения, че Русия може да спре изцяло потоците при започване на зимния отоплителен сезон.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР