Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна и съюзна

...
Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна и съюзна
Коментари Харесай

Путин: Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в прилежаща и съюзна Беларус, съобщи президентът Владимир Путин, съобщи Агенция Франс Прес.

" Тук също няма нищо извънредно: Съединените щати вършат това от десетилетия. Те от дълго време разполагат своите тактически нуклеарни оръжия на територията на своите съдружници ", сподели Путин.

Путин съобщи, че е разговарял с беларуския водач Александър Лукашенко и е споделил, че " сме се договорили да създадем същото ".

Той също по този начин заплаши, че ще разположи муниции с обеднен уран в Украйна, в случай че Киев получи такива муниции от Запада, откакто английски чиновник предложи Лондон да ги достави на Украйна.

" Русия, несъмнено, разполага с това, което ѝ е належащо, с цел да отговори. Без да преувеличаваме, ние разполагаме със стотици хиляди такива снаряди. Все още не сме ги употребявали ", съобщи Путин.

Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN) предизвести, че нуклеарните закани основават рисково възприятие на неустановеност към възможната им приложимост.

Колкото по-дълго продължава войната на Русия против Украйна, толкоз по-голям е рискът от нуклеарен удар, предизвести ICAN предишния месец преди първата годишнина от офанзивата.

Миналия месец Путин разгласи, че Москва ще прекрати присъединяване си в „ New START ”, последния останал контракт за надзор на въоръженията сред двете съществени нуклеарни сили в света - Русия и Съединени американски щати.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг жигосах Русия за прекъсването на контракта за ограничение на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати и съобщи, че това бележи края на европейската архитектура за надзор на въоръженията след Студената война.

Твърдения за " мръсна бомба "

Преди това Путин съобщи на среща в Кремъл, че " такава опасност се усилва " при потреблението на нуклеарни оръжия, само че беше колеблив във връзка с политиката на Русия.

Представители на Съединени американски щати показаха опасения, че Русия може да употребява нуклеарни оръжия, в случай че се почувства объркана на бойното поле.

Русия към този момент е говорила за хипотетични украински опити за взривяване на " мръсна бомба ", което провокира безапелационни опровержения от страна на Украйна и остри упреци от страна на Съединените щати.

При неотдавнашния обзор на позициите на Съединени американски щати, осъществен от президента Джо Байдън, се стигна единствено до заключението, че нуклеарните оръжия би трябвало да се употребяват единствено при " рискови условия ".

БГНЕС напомня, че през 2018 година съветските държавни медии оповестиха, че в осъвремененият танк Т-80БВМ са усъвършенствани стабилизаторът на въоръжението и механизмът за зареждане на муниции 3БМ59 " Свинец-1 " и 3БМ60 " Свинец-2 ".

Бронебойният подкалибрен снаряд " Свинец-1 " е с ядро от волфрамов карбид, а " Свинец-2 " е с ядро от „ уранова сплав “.

През същата година военния специалист Виктор Мураховски удостоверява пред ТАСС, че един от тези снаряди има вътрешност с обеднен уран.

" Има сплав от обеднен уран и волфрам ", споделя Мураховски и прибавя, че тя е известна в откритите източници като Материал-В.

Мураховски декларира, че потреблението на снаряди с обеднен уран не нарушава никакви интернационалните съглашения. Такива муниции, посочи той, в съветската войска се съхраняват отвън арсеналите на формированията и спадат към категорията на специфичните ресурси.

Твърденията на съветските държавни медии преди години, че използването на снаряди с обеднен уран не нарушава никакви интернационалните съглашения, опонира с рецензиите на съветските публични лица, че сходни доставки за Украйна ще докара до ескалация.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че доставката на муниции с обеднен уран за Украйна ще бъде стъпка към по-нататъшна ескалация на спора.

Министърът на защитата на Англия пък съобщи, че Русия " съзнателно се пробва да дезинформира ", защото обедненият уран " е общоприет съставен елемент " за снаряди и няма нищо общо с нуклеарните оръжия. Коментарът на министерството пристигна, откакто Путин предизвести Обединеното кралство да не доставя боеприпасите.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби назова недоволствата на Москва " преиначен " мотив.

Боеприпасите, които покачват способността за превъзмогване на защитните механизми на танковете, " не са радиоактивни " и " на никое място не са покрай това да навлязат " в областта на нуклеарното оръжие - сподели Кирби.

" Това е елементарен тип арсенал, който се употребява най-много поради опциите му за продупчване на ризница. Така че още веднъж, в случай че Русия е изключително загрижена за благосъстоянието на своите танкове и танкисти... те биха могли просто да ги върнат назад през границата ", сподели той.

" Мисля, че това, което в действителност се случва тук, е, че Русия просто не желае Украйна да продължи да взривява танковете ѝ. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР