Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони

...
Русия ще предприеме ответни мерки, ако България реши да изгони
Коментари Харесай

Русия заплаши България

 Русия ще предприеме ответни ограничения, в случай че България реши да изгони съветски дипломати, съобщи пред публицисти заместник-външният министър на Русия Александър Грушко.

" Ако България предприеме вражески стъпки във връзка с Русия, то, естествено, тя би трябвало да си дава сметка, че от наша страна ще последват ответни стъпки ", сподели заместник-министърът, отговаряйки на въпрос на ТАСС.

Българският министър председател, разяснявайки по-рано задържането от българската прокуратура на шестима чиновници на българското министерство на защитата и на българското военно разузнаване, измежду които има и съветска гражданка, по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, съобщи, че поради това дело ще би трябвало някои съветски дипломати да бъдат оповестени за личност нон грата, отбелязва ТАСС.

Руското посолство в България изиска, преди делото да е стигнало до съда, да бъдат прекъснати всички спекулации по отношение на него. Дипломатическото посланичество изрази убеденост, че " правосъдният развой ще бъде извършен на деполитизирана, безпристрастна и справедлива основа и при строгото съблюдаване на нормите на българското законодателство и на интернационалното право ".

Русия ще отговори на България на правилото на реципрочността на експулсирането на съветски дипломати, съобщи пред ТАСС зам.-председателят на съветския Съвет на федерацията (горната камара на Народното събрание, бел. ред.) и член на комисията по интернационалните въпроси Константин Косачов.

" Принципът на взаимност остава най-адекватният отговор в такива обстановки ", сподели Косачов, представен от ТАСС.

Решението на Министерство на външните работи на България да разгласи двама чиновници на съветското посолство в София за личност нон грата и да ги експулсира от страната ще усложни връзките с Русия и отговорът на това ще бъде огледален, съобщи през днешния ден пред публицисти ръководителят на комисията в Държавната дума (долната камара на Федералното заседание - Народното събрание, бел. ред) Леонид Слуцки.

В България се изостря шпиономанията. Това не е първият случай на експулсиране на съветски дипломяти по измислени аргументи през доста къс интервал от време. Както и във всички останали ситуцаии, убеден съм, че Русия ще отговори огледално, сподели депутатът, представен от ТАСС.

Подобни стъпки съществено усложняват двустранните връзки и неоснователно предизвикват развиването на русофобски трендове в европейските структури, добави Слуцки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР