Русия ще предостави обогатено ядрено гориво за два реактора с

...
Русия ще предостави обогатено ядрено гориво за два реактора с
Коментари Харесай

Русия потвърждава доставката на редки ядрени материали за Китай, САЩ са разтревожени

Русия ще даде обогатено нуклеарно гориво за два реактора с бързи неутрони в китайската провинция Фудзиен, в което има доста необичаен изотоп уран-235, оповестява Кремъл

Емил Василев преди 24 секунди 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 15:04 | 04.05.2023

Този дребен портативен нуклеарен реактор може да генерира задоволително електрическа енергия с цел да зарежда до 1000 жилища – вижте го

IT НовиниЕмил Василев - 12:16 | 04.05.2023

Мъж даде цялата си финансова информация на изкуствен интелект и го остави да взема решения вместо него

НаукаЕмил Василев - 15:48 | 02.05.2023

Златната кръв: Рядката и мистериозна Rh-нулева кръвна група

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Руската държавна корпорация за нуклеарна сила „ Росатом “ удостовери, че през идващите три години ще достави високо обогатен уран за два китайски реактора с бързи неутрони.

Горивото ще бъде изнесено от ТВЭЛ, филиал на „ Росатом “ за Китай, с цел да бъде употребявано в електроцентралата CFR-600 в провинция Фудзиен в югоизточната част на страната, съгласно отчет на South China Morning Post (SCMP) от сряда, който се базира на съветски медийни източници.

Всеки от двата реактора с бързи неутрони в плана има потенциал да генерира 600 мегавата (MV) електрическа енергия, като се чака първият реактор да бъде обвързван към мрежата по-късно през тази година.

Междувременно вследствие на това съдействие сред Китай и Русия бяха изразени опасения за сигурността на Съединени американски щати, а държавното управление на Съединени американски щати прикани администрацията на Байдън да „ спре рисковото съдействие сред Росатом и КНР “.

От септември насам три партиди гориво от ТВЭЛ са били изпратени по железница до китайския цех, като последната пратка е съдържала високо обогатен уран, заяви World Nuclear News през януари.

Малко повече от 30% от урана съдържа уран-235, който съставлява по-малко от 1% от урана, който се среща в природата.

Ядрените оръжия нормално съдържат към 90% уран-235 и плутоний, до момента в който реакторите се нуждаят от централизация на уран-235 от към 20%.

Опасността от потреблението на високо обогатен уран в китайските реактори е, че това може да накара Китай да усили размера на нуклеарния си боеприпас, считат специалисти.

Разработването на затворен нуклеарен горивен цикъл в Китай при който се преработват остатъчните изотопи на уран и плутоний в отработеното гориво е детайл от тактиката на страната за понижаване на заплахата от дефицит.

Пряка опасност за сигурността на Съединени американски щати?

По време на визитата на китайския президент Си Дзинпин в Русия през март Росатом и Китайското ръководство за атомна сила подписаха всеобхватно съглашение за дълготрайно съдействие в региона на построяването на реактори с бързи неутрони и затворени нуклеарни горивни цикли.

Безопасността на китайските реактори с бързи неутрони обаче накара редица експерти да изразят своите опасения.

В реакторите се употребява течен натрий като реакторен топлоносител, a Тиан Ли, вицепрезидент на клона за нуклеарна енергетика на Китайския съвет за поощряване на електрическата сила, предизвести, че той „ елементарно се възпламенява както във въздуха, по този начин и във водата, и може елементарно да изтече “.

Китайското външно министерство по-рано увери, че Китай и Русия вземат участие в „ обикновено гражданско нуклеарно съдействие в границите на интернационалните си отговорности “.

Несъгласието на Америка със съдействието на Китай и Русия в региона на нуклеарната енергетика се състои в това, че тя го преглежда като директна опасност за сигурността на Съединени американски щати, се отбелязва в отчета на SCMP.

„ Китай и Русия са сложили нуклеарните оръжия, галактическата война и ударите на далечни дистанции в центъра на своите тактики за противопоставяне на Съединените щати и техните съдружници и сътрудници. “

заяви през март Министерството на защитата на Съединени американски щати

Междувременно Китай неведнъж е заявявал, че желанието му е да сътвори затворен нуклеарен горивен цикъл, ориентиран повече към понижаване на опцията за дефицит, в сравнение с към основаване на нуклеарни оръжия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР