Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други

...
Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други
Коментари Харесай

Русия ще ограничи корабоплаването около Крим

Русия ще ограничи до октомври плаването на военни и други държавни кораби в три зони към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва. Това заяви през днешния ден съветското министерство на защитата, представено от Франс прес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Напрежението сред Русия и Украйна се ускорява от ден на ден от няколко седмици - Киев упреква Москва, че търси мотив за война за да нахлуе на украинска територия, а Москва упреква Киев, че готви атака против проруските сепаратисти в източните украински райони. Русия струпа войски в Крим и стартира военноморски маневри в Черно море.

" От 21.00 ч. на 24 април до 21.00 ч. на 31 октомври краткотрайно се стопира реализирането на правото на спокойно прекосяване през териториалните морета на Руската федерация за задгранични военни кораби и други държавни плавателни съдове ", се споделя в бюлетин на ръководството по мореплаване към съветското военно министерство, представен от РИА Новости. Става дума за три зони към най-западната част на Крим, край южните му крайбрежия от Севастопол до Гурзуф и за " правоъгълен регион " покрай Керченския полуостров близо до Опукския резерват. Последната е най-спорна, защото е близка до Керченския пролив сред Черно и Азовско море, който е от решаващо значение за износа на зърнени храни и стомана от Украйна, отбелязва Агенция Франс Прес.

В предишното там са ставали сблъсъци; през 2018 година, да вземем за пример, Русия задържа там три украински военни кораба. Киев и Западът упрекнаха Русия, че умишлено " попречва " минаването на търговски кораби през Керченския пролив. Москва претендира за надзор върху него с оглед анексията на Крим и с цената на огромни разноски построи над протока мост, който да съедини територията ѝ с анексирания полуостров. Още в четвъртък, преди да стане ясно кои зони ще бъдат наранени от рестриктивните мерки, украинското външно министерство разкритикува ограниченията като " узурпация на суверенните права на Украйна ". Ведомството посочи, че по силата на Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право " Русия не трябва нито да попречва, нито да основава спънки за транспорта през протока към пристанищата в Азовско море ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР